Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ

Το ότι "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες" είναι τόσο κοινότοπη αλήθεια που υπάρχει σαν παροιμία σε διάφορες εκδοχές σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το ζήτημα είναι ότι στην πραγματική ζωή κάποιοι επιδιώκουν να γίνουν "πίτουρα" ακριβώς, για να τους κάνουν την "τιμή" να τους... φάνε.

Μόλις λίγες βδομάδες πριν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σ. Μπερίσα, φαινόταν πολιτικά τελειωμένος και εγκαταλειμμένος από τους πάντες. Οι ανταποκριτές μετέδιδαν πως έμενε απομονωμένος στο Προεδρικό Μέγαρο, με την προστασία των τανκς και ελάχιστων της μυστικής αστυνομίας, σχεδιάζοντας μόνο τη διαφυγή του. Ηδη, μάλιστα, ο ίδιος φρόντισε να στείλει τα παιδιά του για ασφάλεια στην Ιταλία. Τα "καλάσνικοφ" στα χέρια του εξεγερμένου λαού υπόσχονταν και εγγυόνταν εκδημοκρατισμό και τίμιες εκλογές.

***

Τότε βρέθηκαν εκείνοι με τη φιλοδοξία του "πίτουρου", για να πετάξουν το σωσίβιο και στη συνέχεια να κάνουν "τεχνητές αναπνοές" στο καθεστώς που πνιγόταν στα εγκλήματά του. Τα κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, αντί να επιλέξουν να σταθούν στο πλευρό του λαού που υποτίθεται εκπροσωπούν, επέλεξαν να τον "παγώσουν" και να "χειριστούν" την κρίση, έτσι ώστε να διακοπεί η διαδικασία ανατροπής και να προετοιμαστεί η διαδοχή στις όμοιες ή παρόμοιες προδιαγραφές. Στόχος, δηλαδή, ήταν να διαιωνιστεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του καθεστώτος, που υπαγορεύεται από την εξάρτηση και τα σχέδια των μεγάλων ή "μικρών" ιμπεριαλιστών.

Για να πετύχει η "συνταγή", τα κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης επιχείρησαν να επιβάλουν την "παράνομη νομιμότητα", που είχαν συμφωνήσει με τον Μπερίσα, όταν κάθησαν μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και "έστησαν" την κυβέρνηση της λεγόμενης "εθνικής συμφιλίωσης". Χρησιμοποιώντας θεσμούς - προϊόντα της διαπραγμάτευσης με τον Μπερίσα, αλλά και των υπαγορεύσεων των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων, κάλεσαν την "πολυεθνική δύναμη επέμβασης" τάχα με άλλοθι τη διανομή της οικονομικής βοήθειας και μεθοδεύουν ακόμα και τώρα τη "διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της", ώστε να μπορεί ανενόχλητα να "κόβει και να ράβει" την τύχη του γειτονικού λαού. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν ή να πνίξουν εντελώς τη φωνή του εξεγερμένου λαού και των οργάνων του τις "Επιτροπές Λαϊκής Σωτηρίας" ή να τις καταπιούν - αφομοιώσουν στους σκοπούς τους. Με αυτούς τους στόχους στρίμωχναν τις "Επιτροπές Λαϊκής Σωτηρίας" στην απόλυτη απομόνωση, εκβιάζοντας τη διάλυση ή την υποταγή τους.

***

Οποιος πραγματικά επιδίωκε, η απομάκρυνση του Μπερίσα από την εξουσία να σημαίνει και τον αληθινό εκδημοκρατισμό, τότε θα στηριζόταν στις "Επιτροπές Λαϊκής Σωτηρίας" και δε θα μεθόδευε την εξουδετέρωσή τους. Ομως, τα κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης, με πρώτους τους Σοσιαλιστές επέλεξαν το δρόμο της συνδιαλλαγής, της "σύγκρουσης" του παρασκηνίου, της συμμετοχής στα "δώσε - πάρε" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εφτασαν στο σημείο να κάνουν το κλάμα γέλιο και να προσφέρουν χειροκρότημα στο ιταλικό ναυτικό, που εμβόλισε το καϊκι με τους άμοιρους συμπατριώτες τους, "παραδειγματίζοντας" το λαό τους στην υποταγή.

Αφού, λοιπόν, πρόσφεραν "τα μαλλιά τους για τράβηγμα" στον "πνιγμένο" Μπερίσα τώρα απορούν που δεν αφήνει τη "λαβή" του, ή επιχειρούν να τη χρησιμοποιήσουν, για να ανακατέψουν ακόμα πιο πολύ τους ΝΑΤΟικοαμερικάνους στις εσωτερικές υποθέσεις, που έτσι και αλλιώς από αρχής τούς επέλεξαν για "εξεταστές"... του ποιος είναι πιο κατάλληλος για την πολιτική εξουσία στη γειτονική χώρα. Για παράδειγμα, αμέσως μετά την απόφαση που επέβαλε το κόμμα του Μπερίσα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο για τον εκλογικό νόμο, ο Ν. Μπερνς ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ βγήκε να δηλώσει πως "αντιβαίνει στην αρχή του αποφασίζειν συναινετικώς που κατέστη πρωταρχική για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης...". Για όποιον δεν κατάλαβε, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εκτός του ότι υποδεικνύει πού ρίχνει το βάρος της υποστήριξης τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έμμεσα ομολογεί και τίνος το χατίρι έγινε, όταν οι Σοσιαλιστές πήγαν και "αποφάσισαν συναινετικώς" με τον Μπερίσα, προκειμένου να ανακόψουν τη λαϊκή επέλαση.

***

Είναι γεγονός ότι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μπ. Φίνο, φαίνεται ότι κραδαίνει και την αμερικανική βοήθεια των 12 εκατομ. δολαρίων για τη διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου να "επιχειρηματολογεί" για το "δίκιο" του κόμματός του ενάντια στα σχέδια επιβίωσης του Μπερίσα. Πάντως, όταν ο αλβανικός λαός εξεγειρόταν πριν λίγο καιρό εντελώς άλλες ήταν οι επιδιώξεις και τα όνειρά του...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Αφού, λοιπόν, πρόσφεραν "τα μαλλιά τους για τράβηγμα" στον "πνιγμένο" Μπερίσα, τώρα απορούν που δεν αφήνει τη "λαβή" του, ή επιχειρούν να τη χρησιμοποιήσουν, για να ανακατέψουν ακόμα πιο πολύ τους ΝΑΤΟικοαμερικάνους στις εσωτερικές υποθέσεις, που, έτσι και αλλιώς, από αρχής τούς επέλεξαν για"εξεταστές" του ποιος είναι πιο κατάλληλος για την πολιτική εξουσία στη γειτονική χώρα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ