Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγνωστο πότε θα εξοφληθούν οι βαμβακοπαραγωγοί

Αγνωστο παραμένει, ουσιαστικά, το πότε θα εισπράξουν την εξόφληση στο βαμβάκι οι αγρότες και η οποία υπολογίζεται σε 80 δισ. δραχμές περίπου.

Η Διαχειριστική Επιτροπή Βαμβακιού της ΕΕ, που συνεδρίασε προχτές στις Βρυξέλλες, δεν έλαβε αποφάσεις για την οριστικοποίηση των στοιχείων παραγωγής και ενισχύσεων για τη σοδειά του 1996, επειδή η Ισπανία δεν παρουσίασε τα τελικά στοιχεία παραγωγής. Ετσι, το θέμα πηγαίνει για την επόμενη συνεδρίαση της Διαχειριστικής, που θα γίνει σε ένα μήνα περίπου, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα ληφθούν τότε οι οριστικές αποφάσεις. Η προθεσμία, πάντως, που έχει η Κομισιόν για να οριστικοποιήσει τα στοιχεία είναι μέχρι τις 10 Ιούλη, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν την εξόφληση μετά το Σεπτέμβρη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά μετά την προσαρμογή βάρους παρουσίασε επιδοτούμενη παραγωγή 927.000 τόνους, ενώ η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού ήταν 962.000 τόνοι. Με βάση τους 927.000 τόνους, υπολογίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν να περιμένουν γύρω στις 60 δραχμές το κιλό εξόφληση. Ωστόσο, όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Κομισιόν και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα δοθούν και τα 770 εκατ. ECU, που είναι το χρηματικό πλαφόν για την επιδότηση στο βαμβάκι, ή θα γίνουν δραστικές περικοπές, όπως έγινε και πέρσι, που είχαν παρακρατηθεί 27 εκατ. ECU. Σ' αυτό συνηγορούν και πληροφορίες, που λένε ότι η Κομισιόν έχει προϋπολογίσει λιγότερα χρήματα για την πληρωμή των επιδοτήσεων στο βαμβάκι (γύρω στα 680 εκατ. ECU), επειδή υπολόγιζε ότι η συνυπευθυνότητα θα ήταν μεγάλη, με βάση την ηρτημένη παραγωγή που είχε ανακοινώσει η χώρα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν μια σειρά από χρονοβόρες διαδικασίες, για να τροποποιηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και να εξασφαλιστούν τα χρήματα, που, έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να δοθούν για τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ