Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΚΟ - ΒΑΓΙΩΝΗΣ
Αυθαίρετο, αλλά μη κατεδαφιστέο

Η Νομαρχία Αθήνας αναβάλλει την κατεδάφιση κτιρίου, που οικοδομήθηκε πάνω στο ρέμα Δαμάσκου και που χαρακτηρίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αυθαίρετο και κατεδαφιστέο

Η βιομηχανία ΕΛΚΟ - ΒΑΓΙΩΝΗΣ μπορεί να μπάζωσε ρέμα για να κτίσει κτίριο, που κρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αθήνας κατεδαφιστέο, αλλά η νομαρχία "αναβάλλει" την κατεδάφισή του.

Αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, σε συνεδρίασή του, όπου ασχολήθηκε με το μπάζωμα από τη βιομηχανία ΕΛΚΟ - ΒΑΓΙΩΝΗΣ του ρέματος Δαμάσκου στη Λυκόβρυση. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, Γ. Ανανιάδης,ανέφερε πως μετά από καταγγελία του Δήμου Λυκόβρυσης και αυτοψία από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Αθηνών, διαπιστώθηκε πως ένα από τα κτίρια της βιομηχανίας είναι κτισμένο σε ρέμα, του οποίου η κοίτη στο υπόλοιπο μέρος της ιδιοκτησίας έχει μπαζωθεί. Σημείωσε πως αποφασίστηκε η ανάκληση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε αυθαίρετο και κατεδαφιστέο και συμπλήρωσε πως ο δήμος επισήμανε τον κίνδυνο πλημμυρών από το μπάζωμα, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα στις πλημμύρες του 1994.

Παρά τις παραδοχές αυτές, όμως, ο Γ. Ανανιάδης εισηγήθηκε το αυθαίρετο κτίριο να μην κατεδαφιστεί άμεσα. Αντίθετα, πρότεινε η νομαρχία να περιμένει να εκδικαστεί προσφυγή της βιομηχανίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των αποφάσεων για την ανάκληση της άδειας και το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως αυθαίρετου και κατεδαφιστέου. Ακολούθως και αφού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, το ΝΣ να ενημερωθεί εκ νέου για το θέμα και τότε να αποφασίσει για το αν και πότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης του κτιρίου.

Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων, παρά την αντίθετη άποψη των υπολοίπων μελών του Σώματος, του δημάρχου Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμάκη και κατοίκων της περιοχής, που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση. Υπερψηφίστηκε, μάλιστα, ενώ ο δήμαρχος τόνισε πως η ΕΛΚΟ διαπράττει παράνομες ενέργειες με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και πως από το 1992 λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας!

Από τους μειοψηφήσαντες, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Σπ. Χαλβατζής,επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας κατεδάφισης του αυθαίρετου κτίσματος. Σημείωσε πως η βιομηχανία παρανόμησε, μπαζώνοντας ένα ρέμα για να κτίσει κτίριο έκτασης 3,5 χιλιάδων τ.μ., κάτι που εγκυμονεί κινδύνους πλημμυρών. Συμπλήρωσε πως η βιομηχανία αδιαφορεί για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει, ενώ υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση. Πρόσθεσε ότι αν η νομαρχία περιμένει την έκδοση απόφασης του ΣτΕ, υπάρχει κίνδυνος απόφαση κατεδάφισης να μην παρθεί προτού μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η βιομηχανία θα λειτουργεί απρόσκοπτα και ο φόβος της πλημμύρας θα εξακολουθεί να βασανίζει τους κατοίκους της Λυκόβρυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ