Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δεν "περπατάει" ο "Καποδίστριας"

Ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, δημοψηφίσματα με το ίδιο αποτέλεσμα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κατάρτιση καταλόγων υπογραφών δημάρχων και κοινοταρχών που αντιτίθενται, συνθέτουν το "παζλ" των πολύμορφων αντιδράσεων κατά του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας", που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται πως έχει ξεκινήσει διάλογος για τους σχεδιασμούς της στο θέμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα λάβει υπόψη...

Συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Το παραπάνω "παζλ" ενισχύουν δύο ακόμα συγκεντρώσεις - συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο προσεχές εξαήμερο. Ετσι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κοινοταρχών του Νομού Καρδίτσας. Στη συγκέντρωση, που θα γίνει την Κυριακή, 18 Μάη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, καλούνται δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς και κοινοτικοί υπάλληλοι.

Εκδήλωση - συζήτηση, σχετικά με τις υποχρεωτικές συνενώσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώσει την Τρίτη, 20 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Κοκκινιάς.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι περισσότεροι κοινοτάρχες του Νομού Ηρακλείου, που αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις. Εντονο είναι ωστόσο το παρασκήνιο, σχετικά με το θέμα, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας και εκλογικής πελατείας, παρεμβαίνουν στην αρμόδια Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, προκειμένου, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, να ευνοηθούν κάποιες κοινότητες που θα τους "φέρουν" την έδρα. Στον κατάλογο των κοινοτήτων που αντιδρούν αναφέρονται οι παρακάτω: Αϊτάνια, Γαλύφα, Επισκοπή, Σγουροκεφάλι, Καινούργιο χωριό, Ανώπολη, Ελιά, Πάνω και Κάτω Βάθεια, Αυγενική, Βενεράτο, Κεράσια, Σίβα, Λευκοχώρι, Ευαγγελισμός, Καμηλάρι, Ανω και Κάτω Βιάνος, Χόνδρος, Πάνω και Κάτω Ασσίτες.

Παρεμβαίνοντας στην εξέλιξη, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τονίζει πως έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία "μιας "εμφύλιας σύρραξης" μεταξύ των κοινοτήτων, της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Κρήτης, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ορισμένων, παρατρεχάμενων του κυβερνώντος κόμματος, δημάρχων και κοινοταρχών, οι οποίοι, αντί να παλέψουν για την οικονομική αναβάθμιση των κοινοτήτων και απόδοση κινήτρων για εθελοντικές συνενώσεις, αποπροσανατολιστικά προωθούν την αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοτήτων σχετικά με το ποια απ' όλες θα καρπωθεί την έδρα". "Πρόκειται για μια επικίνδυνη τακτική που αποσκοπεί στην επίσπευση της υλοποίησης του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" και στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βουλευτών και ορισμένων δημάρχων και κοινοταρχών", συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην Ημαθία

"Για το ΚΚΕ η δημοκρατική αναβάθμιση του θεσμού της ΤΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας ζωής, με ριζικές αλλαγές στα οικονομικά, με κοινωνικό πεδίο προς όφελος των εργαζομένων". Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων στο νομό. Παρουσιάζοντας τη θέση του Κόμματος για τις συνενώσεις, η ΝΕ Ημαθίας ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να συνδυάζονται με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιφέρειας, με μέτρα για τον εκδημοκρατισμό του θεσμού. Οτι στηρίζεται στην ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ΟΤΑ και των εργαζομένων στην περιοχή και την ΤΑ και προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων, που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, ακόμη και με τοπικά δημοψηφίσματα και όχι βέβαια με τη συμφωνία των Συμβουλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι της υπαίθρου (1997-11-04 00:00:00.0)
Στον Εβρο ο Ορ. Κολοζώφ (1997-10-04 00:00:00.0)
Στο δρόμο για τον "Καποδίστρια" (1997-09-27 00:00:00.0)
Ηχηρό ΟΧΙ (1997-09-03 00:00:00.0)
"Πνίγουν" την κυβέρνηση οι αντιδράσεις (1997-05-21 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την προωθούμενη ερήμωση (1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ