Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την προωθούμενη ερήμωση

Με συγκεντρώσεις και ψηφίσματα διαμαρτυρίας απαντούν κοινοτικά συμβούλια, φορείς και κάτοικοι στο "διάλογο" που υποτίθεται πως έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Τη σωρεία αντιδράσεων στα κυβερνητικά σχέδια, που προωθούνται ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων, συμπληρώνουν, για το προσεχές τουλάχιστον διάστημα, συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε Καρδίτσα, Αγρίνιο και Παλαιά Ρουμάτα Χανίων.Ετσι:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις διοργανώνει την Κυριακή, 18 Μάη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας του Νομού Καρδίτσας,με τη συμμετοχή δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, καθώς και κοινοτικών υπαλλήλων.
  • Εκδήλωση - συζήτηση, σχετικά με τις υποχρεωτικές συνενώσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώσει την Τρίτη, 20 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος.Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Κοκκινιάς.
  • Λαϊκή συνέλευση για ενημέρωση σχετικά με το θέμα και λαϊκό δημοψήφισμα, διοργανώνουν το Σάββατο, στις 31 Μάη, στην πλατεία του χωριού Παλαιών Ρουμάτων, φορείς και κοινοτικό συμβούλιο.
Στα Παλαιά Ρουμάτα

Την εκτίμηση ότι το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της υπαίθρου και κυρίως των ορεινών αγροτικών περιοχών - που βρίσκονται ήδη πολύ πιο κάτω από το μέσο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο - εξέφρασαν, τα συμβούλια των φορέων της κοινότητας Παλαιών Ρουμάτων, της επαρχίας Κισάμου Χανίων, σε κοινή σύσκεψή τους, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κοινοτικού συμβουλίου. Τα συμβούλια των φορέων της κοινότητας που μετείχαν στη σύσκεψη - Αγροτικός Συνεταιρισμός, Αγροτικός Σύλλογος, Ενορία, Σωματείο Λαϊκής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου, Επιτροπή Εθνικής Αντίστασης και Αθλητικός Ομιλος - διατύπωσαν την αντίθεσή τους συνολικά στο νομοσχέδιο για τις συνενώσεις. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για "ένα νομοσχέδιο που εκπορεύεται από τη λογική της περικοπής των οικονομικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τη λογική της πραγματικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο θεσμός".

Στην Ορμύλια Χαλκιδικής

Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις εξέφρασαν, σε συγκέντρωση τους, μετά από πρόσκληση του κοινοτικού συμβουλίου, και οι κάτοικοι της Κοινότητας Ορμύλιας. Με ψήφισμά τους, αφού εκφράζουν τη θέση τους υπέρ των εθελοντικών συνενώσεων με κίνητρα και εγγυήσεις από την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι "θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για την ανατροπή του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας". Αν η κυβέρνηση επιμείνει, θα πρέπει να γνωρίζει πως θα μας βρει αντιμέτωπους με τις πιο δυναμικές μορφές αγώνα". Το ψήφισμα, τέλος, εξουσιοδοτεί το κοινοτικό συμβούλιο να μεθοδεύσει και να προετοιμάσει - από κοινού με τις άλλες κοινότητες του νομού - τον παραπέρα αγώνα.

Η Κοινότητα Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας

"Είναι απολύτως λανθασμένη η επιλογή της ευρύτερης περιοχής Σιθωνίας για την ανάδειξη ενός ενιαίου δήμου, παρά ίσως το γεγονός ότι μικροπολιτικά η επιλογή αυτή είναι προς όφελος της Κοινότητας Ν. Μαρμαρά, καθώς αποτελεί τη φυσική διοικητική και αναπτυξιακή έδρα του δήμου αυτού".

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Μαρμαρά Ο. Χωρινός. Ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Συμβούλιο Περιοχής Σιθωνίας, στο οποίο ανήκει ο Ν. Μαρμαράς, "αποτελεί μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή, η οποία είναι αδύνατον να αποτελέσει τη βάση ενός ενιαίου Δήμου".

  • Οχι στη συνένωσή της είπε και η Κοινότητα Μηλέας Μετσόβου.Την απόφαση πήρε το κοινοτικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη θέληση του συνόλου των κατοίκων. "Η συνένωσή μας με το νέο δήμο όχι μόνο δε θα παρουσιάσει στοιχεία συνοχής και συνεκτικότητας, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει δυσκολίες και προβλήματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων μας", σημειώνεται στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ