Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΑΣΥ
Πρόταση για ενιαία Ομοσπονδία με τους αξιωματικούς

Στον απόηχο των πρόσφατων κινητοποιήσεων και ενώ δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για τις μισθολογικές προαγωγές και το επίδομα εξομάλυνσης, άρχισαν χτες στη Βουλιαγμένη οι εργασίες του 8ου Συνέδριου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Το ενδεχόμενο να κατέβουν και πάλι στο πεζοδρόμιο θα εξεταστεί σήμερα, οπότε θα τοποθετηθούν οι σύνεδροι στα προβλήματα που τους απασχολούν, όσο και στην τακτική που ακολούθησαν για την επίλυσή τους οι συνδικαλιστές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης επέκρινε την κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς, με τους οποίους ικανοποιεί τα αιτήματα των αστυνομικών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την ύπαρξή τους. Επισήμανε την αναγκαιότητα κοινής συνδικαλιστικής δράσης, με τους αξιωματικούς και πρότεινε να αναστείλουν προσωρινά τη δράση τους τόσο η ΠΟΑΣΥ, όσο και η ΠΕΝ Αξιωματικών, με σκοπόνα γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ενιαίου οργάνου.

Αναφερόμενος στα θεσμικά προβλήματα, ξεχώρισε ιδιαίτερα τον επαναπροσδιορισμό του έργου της Αστυνομίας, την ανάγκη σύστασης διακομματικής επιτροπής, το διαχωρισμό της Αστυνομίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις, την αποχώρηση των μετόχων αστυνομικών από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και την υπαγωγή τους στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, πρότεινε την ίδρυση αρχηγείου της ΕΛΑΣ με την κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τη δημιουργία υπουργείου Σωμάτων Ασφαλείας, στο οποίο θα υπάγεται το Λιμενικό με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα υπηρεσιακά συμβούλια, ταμεία κλπ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, επειδή ο Δ. Κυριαζίδης στην ομιλία του δεν αναγνώρισε τα θετικά βήματα, που όπως ισχυρίστηκε συντελούνται επί των ημερών του και κάλεσε τους συνδικαλιστές σε "έναν ειλικρινή διάλογο". Επίσης, όπως και πολλοί προκάτοχοί του, τάχθηκε κατά του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων, λέγοντας ότι η Αστυνομία πρέπει να απεξαρτηθεί από την πολιτική, αλλά και ο συνδικαλισμός από τον κομματικό εναγκαλισμό.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος επισήμανε, αναφορικά με την παρέμβαση του υπουργού ότι η πολιτεία δεν αναγνωρίζει πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνει συνεχώς υποσχέσεις για την επίλυση των καυτών προβλημάτων, ενώ στα βασικά ζητήματα, όπως είναι ο χαρακτήρας των Σωμάτων Ασφαλείας και η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων εργασίας, δεν παίρνει θέση.

Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών και των λιμενικών Καρράς και Παναγόπουλος τάχθηκαν υπέρ των ενωτικών αγώνων, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η ΠΟΑΣΥ πρέπει να επανασυνδεθεί με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.

Συνέλευση αξιωματικών

Χτες πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Αττικής.Οι αξιωματικοί ζητούν την ίδρυση ανεξάρτητου αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την εξυγίανση - αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτο στόχο τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικών πόρων για την ενίσχυση των ταμείων και τον έγκαιρο και ορθολογικό σχεδιασμό των μέτρων τάξης, ασφάλειας και επιφυλακών, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας.

Επίσης, ζητούν άμεση ρύθμιση θεμάτων μισθολογικών προαγωγών, για τη διασφάλιση πραγματικής αύξησης, που δε δόθηκε με το πρόσφατα ψηφισθέν νέο μισθολόγιο, την καθιέρωση "επιδόματος θέσης" και καταβολή πραγματικής αποζημίωσης υπερωριών εργασίας, νυχτερινού και αργιών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Νάκης τόνισε την ανάγκη να εκδημοκρατιστούν τα ΣΑ, να απαλλαγούν από τα ξένα προς την αποστολή τους καθήκοντα και να προσανατολιστούν αποκλειστικά στη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ του ΥΔΤ Γ. Παπαδογιαννάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ