Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δώστε λεφτά στα ψυχιατρεία

Αγωνιστική απάντηση του προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στην απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στη μισθοδοσία

Μαχητική συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας οργάνωσαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αττικής (ΨΝΑ) διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει την επιχορήγηση της μισθοδοσίας. Παρότι οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν περίπου δύο ώρες έξω απ' το υπουργείο, εντούτοις κανένας απ' την πολιτική ηγεσία δε συναντήθηκε μαζί τους γιατί ήταν στη Βουλή.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Η ψυχική υγεία δεν είναι κοροϊδία". "Αγώνας - αγώνας απεργιακός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος"."Κλείνουν - κλείνουν τα ψυχιατρεία, δώστε λεφτά για την υγεία.

Η απόφαση που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των γιατρών είναι η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, με την οποία εξαιρεί τα δημόσια ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας κατά 100%. "Τα ψυχιατρεία, αναφέρει, πρέπει να καλύψουν το σύνολο των δαπανών από δικά τους έσοδα, και τούτο γιατί τα ιδρύματα αυτά εισπράττουν το ίδιο με τα λοιπά (νοσηλευτικά ιδρύματα) νοσήλιο, μολονότι το αντίστοιχο πραγματικό κόστος υπολείπεται σημαντικά του κόστους νοσηλείας στα γενικά και λοιπά ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιχορηγήσεις προς τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την κάλυψη μικρού μέρους μόνο των δαπανών μισθοδοσίας, όταν διαπιστώνεται ότι τα πάσης φύσεως έξοδά τους και τα ταμειακά τους διαθέσιμα δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο των δαπανών τους".

Το περίφημο νοσήλιο στο οποίο παραπέμπει ο υφυπουργός Οικονομικών ανέρχεται σε 13.500 δραχμές ημερησίως και προέρχεται κυρίως απ' το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας καλύπτει με 7.000 δραχμές τη μέρα το νοσήλιο των ανασφάλιστων.

Οπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους η πρόεδρος του ΨΝΑ Κ. Αποστόλου,το ψυχιατρείο έχει τρία χρόνια να επιχορηγηθεί, τόσο απ' το Νομαρχία για τη μισθοδοσία, όσο και απ' το υπουργείο για τους 600 ανασφάλιστους ασθενείς του. "Η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή όλων των εξόδων του γίνεται απ' την είσπραξη των νοσηλίων 1.100 ασθενών και απ' το ταμειακό υπόλοιπο που σήμερα είναι 945 εκατ." αναφέρει η Κ. Αποστόλου και δίνει τη διαβεβαίωση ότι η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων θα εξακολουθήσει να γίνεται.

Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στο ψυχιατρείο. Η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να παραβρεθούν σε εκδήλωση που οργανώνει τη Δευτέρα, 19.5.1997, στο "Μποδοσάκειο Περίπτερο" με θέμα: "Επιδείνωση της αθλιότητας στις συνθήκες διαβίωσης αρρώστων και ματαίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειώνουν τα κρεβάτια(1997-10-15 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και αοριστολογίες(1997-05-22 00:00:00.0)
Αναστολή της λειτουργίας(1997-05-21 00:00:00.0)
Δώστε λεφτά στα ψυχιατρεία(1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ