Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γαλαζοπράσινη "κολιγιά"

Προϊόν συνδιαλλαγής μεταξύ των γνωστών αγροτοπατέρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτέλεσε και η συγκρότηση του νέου προεδρείου του ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, γνωστή ως "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ".

Ετσι επανεκλέχθηκε πρόεδρος ο Κ. Μαρκούλης, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που με τη μέχρι τώρα θητεία του μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει στη συνεταιριστική οργάνωση, την οποία μάλιστα φαίνεται να θεωρεί και ως τσιφλίκι του. Στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο νεοδημοκράτης Π. Ευθυμιάδης, για να συνεπικουρεί στο καταστροφικό έργο. Και οι δύο "πατέρες" των αγροτών στηρίχτηκαν στην ψήφο του γνωστού εμπόρου αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλονίκης κ. Καζάκη (παράλληλα καλλιεργεί και χωράφια), καθώς και στην πλειοψηφία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Στη θέση του Ταμεία και του Γραμματέα, αντίστοιχα, εκλέχθηκαν ο Σ. Παπανικολάου και ο Γ. Τσώνης, επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ στο ΔΣ επέμεινε μέχρι το τέλος σε αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου, προκειμένου να εκφραστούν όλες οι παρατάξεις και η βούληση των αντιπροσώπων των αγροτών. Τέλος, κατήγγειλε το απαράδεκτο υπόγειο παζάρι που έγινε και το αποτέλεσμά του.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της ΛΑΕ Σ. Γραβαλά, αποφασίστηκε ομόφωνα να καταδικαστεί η ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών και το σύρσιμο χιλιάδων από αυτούς στην Αστυνομία και τα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1995 και του '96. Το ΔΣ δεσμεύτηκε να σταθεί ηθικά, νομικά και πολιτικά στο πλευρό των αγωνιστών αγροτών που διώκονται επειδή αντιστάθηκαν στο ξεκλήρισμά τους.

Ανακοίνωση της ΛΑΕ

Με αφορμή τον τρόπο συγκρότησης του προεδρείου της "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ", η ΛΑΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει και υποδεικνύει τους δύο αγροτοπατέρες, Μαρκούλη και Ευθυμιάδη, ως κύριους υπεύθυνους για την κατάντια και τα χρέη της Ενωσης Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας. Σημειώνει επίσης ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη, η μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση οδηγείται πλέον σε νέα δεινά και στο ξεπούλημά της. Τέλος, η ΛΑΕ καλεί τους συνεταιρισμένους αγρότες και όλο τον αγροτικό κόσμο του νομού σε επαγρύπνηση ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια για διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά σε ενωμένο και μαζικό αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής στο αγροτικό κίνημα που θα βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τους συνεταιρισμούς και την αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ