Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο κύκλος των χαμένων μελετών...

Τα μεγάλα συμφέροντα και ο φόβος του πολιτικού κόστους σφράγισαν μια "στείρα" πορεία από αλλεπάλληλες συσκέψεις, μελέτες και φιέστες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη

Εναν νέο κύκλο μελετών, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, "άνοιξε" χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,μετά την υπογραφή της προέγκρισης χωροθέτησης για την κατασκευή μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε μία από τις τρεις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αυλώνας, Γραμματικό, Κερατέα).

Η απόφαση αυτή σφράγισε μια πορεία αλλεπάλληλων συσκέψεων, μελετών και συνεχών εξαγγελιών από τον υπουργό για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, το πρόβλημα όχι μόνο δε λύνεται, αλλά διαιωνίζεται επικίνδυνα, αφού η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα συνεχίσει και μετά την ολοκλήρωση της νέας ΟΕΔΑ να δέχεται τα 3/4 των σκουπιδιών ολόκληρης της Αττικής κι ας αντέχει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να λειτουργεί μόλις μέχρι τον Οκτώβρη!

Το χρονικό της παρελκυστικής τακτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ - των δύο μόνο τελευταίων χρόνων - έχει ως εξής:

8 Ιούλη '95

Προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θέτει ο υπουργός προκειμένου να καταθέσουν οι δήμοι συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες θα καθορίζονται περιοχές για τρεις νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής και εργοστάσια ανακύκλωσης των απορριμμάτων της Αττικής.

9 Μάρτη '96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,τονίζει την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης των χώρων που θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι η χωροθέτηση θα γίνει αφού δοθεί νέα διορία δύο μηνών στους δήμους για να αποφασίσουν οι ίδιοι την οριστική χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ.

10 Απρίλη '96

Ακόμα μία συνάντηση Λαλιώτη με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους και κοινοτάρχες Αν. Αττικής καταλήγει σε φιάσκο. Ο υπουργός ανακοινώνει και νέα παράταση δύο μηνών.

2 Μάη '96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συγκαλεί σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν οι νομάρχες Αττικής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία καταλήγει για άλλη μια φορά σε φιάσκο. Ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος,και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ) αποχωρούν, αμφισβητώντας το συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων στην Αττική.

8 Ιούνη '96

Διαβεβαίωση Κ. Λαλιώτη προς το δήμαρχο Ανω Λιοσίων ότι σε 40 μέρες θα έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τη χωροθέτηση δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής στην Αττική.

18 Ιούνη '96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δίνει κι άλλη δίμηνη παράταση στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για να βρεθεί αποδεκτή λύση στο φλέγον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που παράγονται, όμως, μόνο στην Ανατολική Αττική. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής μετά και την ενέργεια αυτή πνέει τα λοίσθια.

20 Ιούνη '96

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής δε δέχεται - και σωστά - άλλον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός από αυτόν που προβλέπει το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ.

24 Δεκέμβρη '96

Ο υπουργός καλείται να αποφασίσει για τη χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει ότι δεν υπάρχουν χώροι στην περιοχή για τη δημιουργία ΟΕΔΑ.

10 Γενάρη '97

Σε σύσκεψη οι νομάρχες της Αττικής τονίζουν ότι είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, ενώ είναι αντίθετοι στην εκπόνηση και νέων μελετών για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Διαφωνεί μόνο ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος.

20 Γενάρη '97

Επιστολή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να εγκρίνει τη χωροθέτηση τριών περιοχών για τη δημιουργία τριών ΟΕΔΑ. Εναν στη Δυτική και δύο στην Ανατολική Αττική.

24 Γενάρη '97

Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για προέγκριση χωροθέτησης και δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή στον Αυλώνα ή στο Γραμματικό ή στην Κερατέα.

15 Μάη '97

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράφει την προέγκριση χωροθέτησης για την εγκατάσταση σε μία από τις τρεις περιοχές της Ανατολικής Αττικής της ΟΕΔΑ. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια... Επί της ουσίας ο υπουργός, ο οποίος χρεώνεται πλέον και αποκλειστικώς προσωπικά την όλη εξέλιξη, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τον επιστημονικό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ