Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδρούν οι δικαστές στις διώξεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στο δικαστικό κόσμο η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του εφέτη Δ. Γυφτάκη - για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος από αμέλεια - και επτά ακόμη εισαγγελικών λειτουργών από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Δικαστηρίων του Αρείου Πάγου Γ. Βελλή, για τη γνωστή υπόθεση παραγραφής αδικήματος για εμπορία ναρκωτικών. Η πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε ύστερα από σχετική πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Δωρή, που διενήργησε την πειθαρχική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Τζίρης αν και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 16 ετών για εμπορία ναρκωτικών, το αδίκημα παραγράφηκε προτού τελεσιδικήσει η υπόθεση, η οποία είχε αναβληθεί 14 φορές.

Εντονα αντέδρασε χτες ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών (ΕΔΕ) Ευτ. Παλαιοκαστρίτης,ο οποίος δήλωσε ότι με την έκταση και το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πειθαρχικές διώξεις, "ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί μετατρέπονται εκ των πραγμάτων σε εξιλαστήρια θύματα για όλες τις αδυναμίες και τις προχειρότητες που κυριαρχούν στην ανύπαρκτη πολιτική αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος των ναρκωτικών".

Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ απέδωσε ευθύνες για την παραγραφή και σε άλλες αιτίες, όπως τα πιστοποιητικά κρατικών νοσοκομείων κλπ., ενώ είπε ότι τέτοια σοβαρά προβλήματα δε λύνονται με πειθαρχικές διώξεις. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΔΕ Κ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι ίσως να φταίνε και οι δικαστές και όπου διαπιστωθεί αμέλεια ή πταίσμα εκ μέρους δικαστών να τιμωρηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ