Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια "εκσυγχρονιστική" διάταξη...

Μια φωτογραφική διάταξη, άκρως "εκσυγχρονιστικού" περιεχομένου, ΠΑΣΟΚικού χαρακτήρα και με σκοπό την εξυπηρέτηση στελεχών, προσκείμενων στο κυβερνητικό κόμμα, εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, που συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και επρόκειτο να ψηφιστεί, αργά χτες το βράδυ, από τη βουλή.

Συγκεκριμένα, στη δέκατη παράγραφο του άρθρου 18 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως "υπάλληλοι του δημοσίου ή ΝΠΔΔ, οι οποίοι έχουν διατελέσει επί πενταετία τουλάχιστον γενικοί γραμματείς υπουργείου ή Γενικής Γραμματείας (υπουργείου) ή Περιφέρειας, επανερχόμενοι στην υπηρεσία τους, δύνανται μετά από αίτησή τους και κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων και εσωτερικών κανονισμών της υπηρεσίας τους να καταλαμβάνουν προσωποπαγή θέση γενικού διευθυντή". Επίσης, πως "ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση γενικού γραμματέα υπουργείου ή Γενικής Γραμματείας υπουργείου ή γενικού γραμματέα Περιφέρειας λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση γενικού διευθυντή υπουργείου για όλες τις συνέπειες. Στους κατά το προηγούμενο εδάφιο γενικούς διευθυντές μπορεί να ανατίθενται καθήκοντα αντίστοιχα της θέσης που καταλαμβάνουν όταν υπάρχει κενή θέση ή θέματα αυξημένης ευθύνης, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες". Και καταλήγει πως "οι ανωτέρω δικαιούνται τις πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται σε γενικό διευθυντή του υπουργείου ή ΝΠΔΔ με τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όλα τα επιδόματα και λοιπές παροχές που απορρέουν από τη θέση αυτή".

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κάθε "ενδιαφερόμενος", που διαθέτει τα απαραίτητα "προσόντα", μπορεί, επανερχόμενος στην υπηρεσία που εργαζόταν παλαιότερα, να καταλάβει μια θέση γενικού διευθυντή. Μπορεί, δηλαδή, να πάρει "δικαιωματικά" τη θέση, εμποδίζοντας άλλους υπαλλήλους να κριθούν αξιοκρατικά και να γίνουν οι ίδιοι γενικοί διευθυντές. Μπορεί, ακόμα, με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας, να βρεθεί με αμοιβές στην τσέπη του, που να αντιστοιχούν σε 30 χρόνια υπηρεσίας. Προφανώς, ως "ανταμοιβή" των "καλών υπηρεσιών" που παρείχε στην κυβέρνηση. Η, ως συνέχεια της "τύχης" που είχε να τοποθετηθεί, με πολιτική απόφαση και πολιτικά κριτήρια, γενικός γραμματέας σε κάποιο υπουργείο.

Η ανακάλυψη της "εκσυγχρονιστικής" αυτής διάταξης, μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο του νομοσχεδίου, προκάλεσε, και δικαιολογημένα, αντιδράσεις δημοσίων υπαλλήλων. Προκάλεσε, βέβαια, και πάλι δικαιολογημένα, και γέλια σε αρκετούς από τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ". Μάλλον, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, με αυτό το νομοσχέδιο, κατέβαλε "φιλότιμες προσπάθειες" για να "τακτοποιήσει" κάποιους δικούς του ανθρώπους. Η, καλύτερα, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ