Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Χαϊδεύει" η ΝΔ την κυβέρνηση
  • Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
  • Διαφοροποίηση Σουφλιά για τη συνένωση των κοινοτήτων

Συναινετικός επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αρκούμενος απλώς να κρίνει ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, ειδικά στην εξωτερική πολιτική.

Ιδιαίτερα συναινετικός εμφανίστηκε στο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου", που προωθεί η κυβέρνηση και μέσω του οποίου επιχειρεί να κατεδαφίσει μακροχρόνιες κατακτήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής: "Οφείλουμε, είπε, να αναζητήσουμε τις μεταρρυθμιστικές εκείνες προσεγγίσεις, που θα εξασφαλίσουν την προσαρμογή και από πλευράς εργασιακού, αλλά και από πλευράς ασφαλιστικού καθεστώτος της Ελλάδας στη σύγχρονη πραγματικότητα". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι "κανένας δεν μπορεί να υπερασπίζεται την εμμονή στο παρελθόν και στα περασμένα",ταυτιζόμενος ακόμα και φραστικά με τον Κ. Σημίτη, ο οποίος έχει πει ότι "δεν υπάρχουν κεκτημένα".

Η χτεσινή συνεδρίαση ήταν ήρεμη, κάτι που άλλωστε αναμενόταν, καθώς οι γνωστές εσωκομματικές έριδες έχουν σταματήσει μετά το συνέδριο, ενώ σε αυτό συνέτεινε και η πετυχημένη - κατά την εκτίμηση όλων των πλευρών της ΝΔ - παρθενική εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή. Μόνο σημείο διαφοροποίησης ήταν αυτό της συνένωσης των κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την περιφέρεια. Το κόμμα της ΝΔ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, αντιτίθεται στην αναγκαστική συνένωση που προωθεί η κυβέρνηση, προτείνοντας "η συνένωση κατ' αρχήν να γίνει με συναίνεση", ενώ στη συνεδρίαση διατυπώθηκε από τον Μ. Εβερτ η άποψη της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων. Το θέμα των συνενώσεων έδωσε ευκαιρία στον Γ. Σουφλιά να διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει "θαρραλέα" να αναγνωρίσει ότι κάποιες κοινότητες θα πρέπει να συνενωθούν υποχρεωτικά, γιατί εάν "αφεθεί στη δική τους βούληση, ακόμα και με κίνητρα δεν πρόκειται να το αποφασίσουν".

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη πρότεινε την καθιέρωση και τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εκλεγμένο περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο, ενώ και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι η ΝΔ έχει επιδείξει "μία ατολμία" στη διατύπωση προτάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ