Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσχημα ο "κοινωνικός διάλογος"

Χαιρετισμός του ΚΚΕ στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠ

Τα θέματα του "κοινωνικού διαλόγου", των προβλημάτων του δημόσιου τομέα, αλλά και το χαρακτήρα της ΕΥΠ έθιξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,μιλώντας στο 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην υπηρεσία αυτή.

"Ο κλάδος σας, όπως και πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττεται ιδιαίτερα από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτό εσείς το γνωρίζετε καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι όχι λίγοι συνάδελφοί σας στο πρόσφατο παρελθόν - αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα του Τύπου - εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής ζήτησαν τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες", σημείωσε ο Στρατής Κόρακας, ξεκινώντας το χαιρετισμό του.

"Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, ο οποίος εμφανίζεται σαν η διέξοδος στα κυβερνητικά αδιέξοδα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα για το ξήλωμα των όποιων κατακτήσεων με σκληρούς αγώνες και θυσίες πέτυχαν οι εργαζόμενοι, όπως το ωράριο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το δικαίωμα στην ασφάλιση, στην περίθαλψη, στη σύνταξη κλπ. Με δυο λόγια, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου", επιχειρούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Στη Διακυβερνητική θα προσπαθήσουν να προσχωρήσουν ακόμη παραπέρα στην επίθεσή τους σε βάρος των εργαζόμενων. Εμείς διαφωνούμε ριζικά με αυτή την πολιτική. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, ως ελάχιστη ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας, την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Στρ. Κόρακας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο τομέα: "Θεωρούμε σημαντικό ζήτημα για το χώρο σας, όπως και για το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος" είπε, "την ανάπτυξη της πάλης για ολοκλήρωση των προϋποθέσεων με την ψήφιση του σχετικού εσωτερικού νόμου για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά από την επικύρωση των 151 και 153 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας. Θα χρειαστεί αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί η κυβέρνηση - όπως δείχνουν τα πράγματα - θα προσπαθήσει στην καλύτερη περίπτωση να "καθαρίσει" με το ζήτημα, δίνοντας ίσως τη δυνατότητα για μια εθνική συλλογική σύμβασης με τηνΑΔΕΔΥ και από κει και πέρα όλοι να είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με αυτή".

Αναφερόμενος, τέλος, στην ΕΥΠ αυτή καθαυτή, το ρόλο και τον προσανατολισμό της ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Οσον αφορά την ΕΥΠ σάς είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ - και όχι άδικα - αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις δραστηριότητές της. Είναι κοινό μυστικό ότι η ΕΥΠ - παλαιότερα ΚΥΠ - από τη δημιουργία της είχε σαν βασικό σκοπό την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού" ή αλλιώς του "κομμουνιστικού κινδύνου" και αποτελούσε ξέφραγο αμπέλι για τους ξένους "προστάτες". Τα στεγανά και οι "ιδιαίτερες σχέσεις" με τους ξένους ήταν επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν - αν πιστέψουμε έστω και στο ελάχιστο πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας - τουλάχιστον κάποιες δραστηριότητες της ΕΥΠ μπορεί να υπηρετούν την πολιτική υποτέλειας, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μια υπηρεσία πληροφοριών απαλλαγμένη από τις παλιές πρακτικές, η οποία θα έχει ως αποστολή τη συμβολή στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ