Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ
Πάλη για την αποκατάσταση των αξιών του Ολυμπιακού κινήματος

Εκτιμήσεις και θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την διεκδίκηση διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα

"Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής τους σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων λαών και χωρών", υπογραμμίζει η ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συζήτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της και εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αίτηση της χώρας για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και τον αντίστοιχο φάκελο. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕ δημοσιεύεται παρακάτω:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεδρίασή της, στις 29/3/97, συζήτησε την αίτηση να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και το φάκελο που κατατέθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΚΕ κατέληξε στα παρακάτω:

1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα μεγάλο διεθνές αθλητικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός, μια μορφή επικοινωνίας λαών και χωρών.

Ως διεθνής θεσμός, ασκούν επίδραση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, στις διεθνείς σχέσεις και σ' όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ιδιαίτερα των χωρών τέλεσής τους.

Γύρω από το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του Ολυμπιακού κινήματος, τον τρόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, διεξάγεται μια διαπάλη, γιατί σ' αυτό το θεσμό εκφράζονται και αντικατοπτρίζονται οι κοινωνικοπολιτικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού δίνει σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το στίγμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της πολύμορφης αξιοποίησής τους σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων λαών και χωρών.

Η πάλη για την αποκατάσταση των αξιών του Ολυμπιακού κινήματος, του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, συνδέεται κατ' εξοχήν με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κάθε χώρα και διεθνώς σε βάρος της κυριαρχίας των πολυεθνικών. Τη μάχη αυτή τη δίνει το ΚΚΕ καθημερινά για τα γενικότερα προβλήματα, αλλά και για τα ειδικά στο χώρο του αθλητισμού.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση ή κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στην οργάνωση λαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση πολιτικών και άλλων ζητημάτων, για το χτύπημα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων, για μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που θα φρενάρουν τις αρνητικές εξελίξεις και θα ανοίγουν δρόμο στην αποκατάσταση της κοινωνικής αποστολής του αθλητισμού προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ λαών και χωρών.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αυτά τα μηνύματα και αρνείται την προσπάθεια των πολυεθνικών να διοργανώνονται οι Αγώνες από τα ηγετικά καπιταλιστικά κέντρα.

Απ' αυτή τη σκοπιά, θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των λαών - και του ελληνικού λαού φυσικά - να διεκδικεί την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αυτοσκοπός.

Ο λαός μας πρέπει να παλέψει ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θα δώσουν νόημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εφόσον αυτοί τελεστούν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:

  • Την αναβάθμιση των Αγώνων στην κοιτίδα τους με αντίθεση στην εμπορευματοποίησή τους.
  • Την εξασφάλιση ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα του αθλητισμού: θεσμικό πλαίσιο, έρευνα - τεκμηρίωση, χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται.
  • Την εξασφάλιση όρων, ότι δε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και οι οικονομικές διαδικασίες θα είναι απόλυτα διαφανείς.
  • Το κοινωνικό όφελος από έργα αθλητικής και άλλης υποδομής.
  • Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
  • 2. Η παρουσίαση του φακέλου αλλά και οι γενικότερες κυβερνητικές επιλογές δεν κινούνται σ' αυτούς τους άξονες, γεγονός που εκφράζεται ιδιαίτερα στα παρακάτω θέματα:

  • Παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση όλων των λειτουργιών μέσα στο Λεκανοπέδιο, γεγονός διπλά αρνητικό και γιατί επιβαρύνεται παραπέρα το περιβάλλον και γιατί δεν αποκεντρώνονται υποδομές και πόροι, ώστε να υπάρχει όφελος για την περιφέρεια, στην οποία οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
  • Ο τρόπος αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων, π. χ., κυκλοφοριακού, διαμονής επισκεπτών, λειτουργικότητας της ίδιας της πόλης, μοιάζουν σαν ασκήσεις επί χάρτου για όποιον βιώνει τα σημερινά προβλήματα της Αθήνας και γνωρίζει τους προγραμματισμούς για παρόμοια έργα, π. χ., μετρό, καθώς και τα αποτελέσματά τους.
  • Η ανάθεση της κατασκευής των έργων από πολυεθνικές, οι αυτοχρηματοδοτήσεις με αδιευκρίνιστους όρους, δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι ωφελημένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βγουν πάλι οι μεγαλοεργολάβοι και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο.
  • Οι παρεμβάσεις σε καίρια σημεία του Λεκανοπεδίου (Ολυμπιακό χωριό στο Τατόι, πάρκινγκ στον Ιππόδρομο, Δέλτα Φαλήρου, Μαραθώνας), κάθε άλλο παρά αναβάθμιση του περιβάλλοντος σηματοδοτούν. Η κατασκευή τους γεννάει, όχι απλά την υπόνοια, αλλά τη βεβαιότητα για το τι πρόκειται να γίνει.
  • Δεν παρουσιάζεται κανένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού στη χώρα μας, που να διασφαλίζει σε πλατύτερες μάζες εργαζομένων και νεολαίας το δικαίωμα στην άθληση, που σήμερα στερούνται.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι τα παραπάνω ζητήματα θα αποτελούν αντικείμενο πάλης του λαϊκού κινήματος, είτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες δοθούν στη χώρα μας, είτε όχι.

Εάν τελικά η Αθήνα επιλεγεί το Σεπτέμβριο ως διοργανώτρια πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από υπέρμετρες θριαμβολογίες και να αποσπαστεί από το στόχο, του τι Αγώνες πρέπει να οργανώσει η Αθήνα, ώστε, όχι μόνο να μη συμβάλει στον παραπέρα εκφυλισμό τους, αλλά να δώσει στο μέτρο του δυνατού τη μάχη για την υπεράσπιση των Ολυμπιακών αξιών.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικά και άλλα οφέλη της άρχουσας τάξης της χώρας μας.

Να μην επαναπαυτούν σε λόγια και υποσχέσεις, αλλά να αγωνιστούν για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα διεκδικεί το δικαίωμα στην άθληση, το δικαίωμα να ζει ο λαός μας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου σε καλύτερο περιβάλλον.

Να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί κανένα δικαίωμα του λαού μας στο όνομα συμφερόντων που θα επενδύσουν στην επιθυμία του λαού μας για διεξαγωγή των Αγώνων στη χώρα μας.

Ως πολίτες μιας χώρας που γέννησε τον Ολυμπισμό, θα είμαστε υπερήφανοι μόνο όταν αυτή θα υπερασπίζεται την κοινωνική αποστολή του αθλητισμού, τα ιδανικά της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ