Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νόμιμες οι "παρκοεταιρίες" λέει το ΣτΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την εκχώρηση από τους δήμους σε ιδιώτες βασικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η ανάθεση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθήνας σε ιδιωτική εταιρία δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ούτε στο νόμο.

Το ΣΤ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου άναψε το πράσινο φως για να ιδιωτικοποιηθούν βασικές υπηρεσίες των δήμων που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού και να περάσουν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα τις"μεταχειρίζονται" για εισπρακτικούς λόγους. Εισηγητής για την υπόθεση με τα παρκόμετρα ήταν ο Ν. Σακελλαρίου,ο οποίος στο παρελθόν έκανε εισηγήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το δικαστήριο δεν πήρε θέση στο επίμαχο ζήτημα με την επιβολή προστίμων - τις λεγόμενες "δαγκάνες" - από αστυνομικά όργανα ιδιωτικής εταιρίας, με το σκεπτικό ότι σ' αυτή τη φάση δεν εμφανιζόταν άμεσα αυτό το πρόβλημα. Πάντως, δύο σύμβουλοι επικρατείας, από τους επτά που αποτελούσαν τη σύνθεση του δικαστηρίου, διατύπωσαν την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικό να επιβάλλουν κυρώσεις μη θεσμοθετημένα όργανα, και συγκεκριμένα υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας. Η υπόθεση, λόγω μείζονος σημασίας, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση, ενώ το ΣτΕ θα ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας των παρκόμετρων, καθώς εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για την ανάθεση από τους Δήμους Γλυφάδας και Καλλιθέας κατασκευής παρκόμετρων από ιδιωτικές εταιρίες.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της κοινοπραξίας "Smartcaro", η οποία προσέβαλε την πράξη ανάθεσης της κατασκευής παρκόμετρων στην κοινοπραξία "Ε. Κοκκινάκης", έκρινε ότι είναι δυνατόν να ανατεθούν δημοτικές αρμοδιότητες στο κράτος ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου η ιδιωτικού δικαίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το επίμαχο θέμα της ανάθεσης της εγκατάστασης παρκόμετρων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας στη δεύτερη ειδική απόφαση και μάλιστα με απλή πλειοψηφία - και όχι με ενισχυμένη των 2/3 - το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την ανάθεση. Στο σημείο αυτό μειοψήφησαν δύο σύμβουλοι επικρατείας και ένας πάρεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ