Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιασε πάτο...

"Παν μέτρον άριστον" για όσους έχουν συναίσθηση του μέτρου, της φειδούς, της αιδούς, του σεβασμού, καθώς και επίγνωση της θέσης τους και της θέσης των άλλων. Το αντίθετο όλων αυτών είναι η ύβρις. Μόνη η λέξη είναι αρκετή να περιγράψει την ουσία της εκπομπής του Σαββάτου της Αννας Παναγιωταρέα, που φέρει τον τίτλο "Εν λευκώ", στην οποία είχε προσκαλέσει τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου της Ελευθερίας.

***

Διότι η κ. Παναγιωταρέα στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε επίγνωση, ούτε της δημοσιογραφικής της θέσης, αφού ο λόγος που κλήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή ήταν για να ενημερωθεί ο κόσμος, ούτε της θέσης των ανθρώπων που είχε απέναντί της, ώστε να κρατήσει, τουλάχιστον, τα προσχήματα της στοιχειώδους απόδοσης σεβασμού χάριν της ενημέρωσης. Ετσι, λοιπόν, "φόρεσε" ύφος όχι συνηγόρου, όχι δικηγόρου, όχι υπαλλήλου του κ. Λαμπράκη, αλλά μιας ιδιότητας της οποίας, ευτυχώς, ακόμα δεν έχει βρεθεί λέξη (αλλά όσο το "είδος" θα πληθαίνει, είναι σίγουρα ότι θα βρεθεί και η λεκτική του αποτύπωση), και στάθηκε σε στάση μάχης απέναντι από τους συνομιλητές της για να επιδοθεί σε: προσβολές, ειρωνείες, διακοπές των ομιλούντων, αδικαιολόγητες (ή μήπως δικαιολογημένες;) εμπάθειες, "κουτσά" επιχειρήματα.

***

Κρεσέντο παρακμής, εξευτελισμού της δημοσιογραφίας. Για ποιο λόγο άραγε; Αντί πινακίου φακής ή για τριάντα αργύρια; Οποιο κι αν είναι το αναμενόμενο όφελος, ό,τι αντίκρισμα κι αν έχει η ματαιοδοξία, η εν λόγω κυρία δεν κατάλαβε ότι η μόνη υπαλληλική ιδιότητα που δικαιούται να έχει - και για την οποία πληρώνεται, άλλωστε - είναι εκείνη του υπαλλήλου της ενημέρωσης. Καμία άλλη! Αλλά αυτή τη φορά έχασε τον προσανατολισμό. Νόμισε πως είχε το δικαίωμα να ανακρίνει τους τέσσερις ανθρώπους που στάθηκαν απέναντί της και όχι να ρωτήσει τις απόψεις τους. Νόμισε ότι δικαιούται να διακόψει τη μαγνητοσκοπημένη εκπομπή όταν εκείνη το ήθελε, αφαιρώντας πρώτιστο δημοκρατικό δικαίωμα: εκείνο της έκφρασης της αντίθετης άποψης. "Πουλούσε" ύφος Πάπα της ενημέρωσης και καλώς πληροφορημένου δημοσιογράφου, αλλά ηθελημένα παρέκαμπτε ακόμα και εκείνα που έχει παραδεχτεί ο Χ. Λαμπράκης.

***

Και κάποια από αυτές τις μέρες είναι βέβαιο ότι η κ. Παναγιωταρέα θα βρεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να διδάξει "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Τι κατάντια...

Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ