Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Η εντατικοποίηση στην ημερήσια διάταξη

Η διοίκηση του νοσοκομείου φαίνεται να ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του "όλοι κάνουν για όλα"

"Ολοι τα κάνουν όλα". Αυτό το πνεύμα, διαποτισμένο καθώς φαίνεται απ' τη "Λευκή Βίβλο", φαίνεται να διαπερνά τις καθημερινές δραστηριότητες της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Διακαής πόθος της είναι η κατάργηση των ειδικοτήτων της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και στην απόπειρα αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση του σωματείου, στη διοίκηση του οποίου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.

Αυτό επιχειρήθηκε παλιότερα με άλλες ειδικότητες, ενώ τώρα εκδηλώνεται με τις ειδικότητες των τραυματιοφορέων και των νεκροτόμων, οι οποίοι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους. Οι 27 τραυματιοφορείς καλύπτουν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και όλες τις βάρδιες σε κυκλικό ωράριο. Το απόγευμα και τη νύχτα εκτός από τα επείγοντα περιστατικά καλύπτουν ανάγκες του ακτινολογικού, της πυρηνικής, των υπερήχων, του αιμοδυναμικού, της αγγειογραφίας, της μονάδας τεχνητού νεφρού, των κλινικών και ό,τι άλλο προκύψει ακόμα και της μεταφοράς δειγμάτων αίματος. Ολα τα παραπάνω γίνονται από 8 άτομα στην απογευματινή βάρδια, από τα οποία τα 2 βρίσκονται μόνιμα στο ακτινολογικό και το ένα στην πύλη, δηλαδή "καθαρά" 5 άτομα. Τη νύχτα στη μεγάλη εφημερία υπάρχουν 4 άτομα (ο ένας στην πύλη), ενώ στη μικρή εφημερία βρίσκονται 2 άτομα (ο ένας στην πύλη). Να σημειωθεί πως στο ΠΠΓΝΠ σε καθημερινή βάση εφημερεύουν τμήματα όπως η Νευροχειρουργική, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό, η Αιμολογική. Αν σ' αυτά προστεθούν τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και όλες οι εξετάσεις των ασθενών (σ.σ. στο ΠΠΓΝΠ νοσηλεύονται σήμερα 550 ασθενείς) εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν. Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, πολλές φορές βρίσκονται στο δίλημμα να τρέχουν, για να προλάβουν τις ανάγκες ή να περιμένουν μια και δύο ώρες μέχρι να τελειώσει το κάθε περιστατικό, αντιμετωπίζοντας έτσι αναφορές από γιατρούς που καθένας τους ζητά να διεκπεραιωθεί πρώτα η δική του δουλιά.

Οι τραυματιοφορείς αναφέρουν περιπτώσεις συναδέλφων τους στους οποίους έγινε αναφορά, επειδή δεν άφηναν τα έκτακτα περιστατικά για να ασχοληθούν με άλλα. Προσθέτουν πως κανένας αρμόδιος δεν πάτησε το πόδι του σε εφημερία για να δει τι γίνεται.

Επιπλέον υπάρχει προγραμματισμός να ανοίξουν δύο επιπλέον χειρουργικά τραπέζια, ψυχιατρική κλινική, ενώ προετοιμάζεται η επέκταση της παθολογικής κλινικής. Η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ, αντί να πιέσει το υπουργείο να πληρώσει αυτές τις θέσεις, αποφάσισε πρόσφατα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των εργαζομένων. Ετσι το ΔΣ αποφάσισε δύο μεταφορείς να κάνουν ωράριο 8.30 π.μ. - 4 μ.μ. καθώς και τη μετακίνηση δύο νεκροτόμων στους μεταφορείς για την κάλυψη αναγκών του χειρουργείου.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε συνάντηση των τραυματιοφορέων με τον πρόεδρο του ΠΠΓΝΠ Φ. Παπαβασιλόπουλο.Εκεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιχείρησαν να σπείρουν σύγχυση, προτείνοντας ημίμετρα και "λύσεις" που δε θίγουν τα κακώς κείμενα, αλλά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Πετρόπουλος πρότεινε τις μέρες της εφημερίας, που το προσωπικό δεν επαρκεί, οι τραυματιοφορείς να δουλεύουν υπερωρίες. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου - και στελέχους της ΠΑΣΚΕ - Ελ. Μπούσια πρότεινε τη μετάταξη καθαριστριών από τα χειρουργεία σε θέσεις τραυματιοφορέων και την ανάθεση της καθαριότητας των χειρουργείων σε ιδιώτη.

Θέση για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΠΠΓΝΠ πήρε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση. Για την κατάργηση της ειδικότητας των καθαριστριών έχουν σοβαρές ευθύνες η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Το τωρινό όψιμο ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό και προεκλογικού χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος δρόμος για να αντιπαλέψουμε τον εργασιακό Μεσαίωνα, που έρχεται, είναι η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", για να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στο Σωματείο και τα παραπάνω όργανα (ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ). Καλούμε τους συναδέλφους να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που δε φτιασιδώνεται αλλά χρειάζεται να ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ