Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνθήματα και θύματα

Εμφανίστηκαν, όπως θυμόσαστε καλά, πριν από 23 περίπου χρόνια φορώντας ζιβάγκο και "σοσιαλιστικές" ιδέες. Και η μεν μπλούζα με τον ψηλό γιακά ήταν γνήσιας μάρκας, το ιδεολογικό τους ένδυμα ήταν ψεύτικο, πλαστό, παραποιημένο, ό,τι, τελοσπάντων, αποκαλούμε "μαϊμού".

Ως σήμα κατατεθέν οι νεοεμφανισθέντες είχαν ένα μισό ήλιο και αυτή η αμφίσημη παράσταση ερμηνεύτηκε εξαρχής διπλά. Οι ίδιοι οι κραδαίνοντες το λάβαρο του κολοβού ήλιου υποστήριζαν ότι ο δίσκος ήταν ανατέλλων και σηματοδοτούσε την έλευση, την ανατολή μιας νέας εποχής, αμέσως μόλις θα έπαιρναν τα ηνία της εξουσίας. Αντίθετα, κάποιοι λίγοι σκεπτικιστές εκείνης της εποχής υποστήριξαν ότι ο ήλιος ήταν δύων και φανέρωνε σαφώς τη Δυτική πορεία, που θα ακολουθούσαν και οι νεοεμφανισθέντες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που έδιναν στο πλήθος. Τελικά, οι σκεπτικιστές δικαιώθηκαν πολύ γρήγορα για την ερμηνεία που είχαν δώσει στον αμφίσημο ήλιο. Αν μάλιστα είχαν προσθέσει τότε ότι αυτό το σήμα υπονοούσε και το άσχημο "τσουρούφλισμα" που θα υφίστατο ο λαός από τους "πράσινους", τότε θα είχαν πετύχει "διάνα"!

Εμφανίστηκαν πριν από 23 περίπου χρόνια, έπιασαν ευθύς τους πόθους ενός λαού που ονειρευόταν μια άλλη πορεία για τον τόπο και έριξαν το σύνθημα"Αλλαγή". Πολλοί είπαν αργότερα ότι και αυτό το σύνθημα ήταν ψεύτικο και απέβλεπε στην εξαπάτηση του κόσμου. Αλλά στ' αλήθεια, δε νομίζω ότι έχουν δίκιο όσοι αποδίδουν στους "πράσινους" αυτή τη μομφή. Γιατί ήταν ψεύτικο το σύνθημα; Δεν άλλαξαν και σε μας και στη χώρα τα φώτα οι κύριοι; Δεν εισήγαγαν αυτοί το "ζωνάρι" το 1985; Δεν έφεραν αυτοί τα "αντικειμενικά κριτήρια" και τα "λουκέτα" στα μικρομάγαζα; Δεν πολλαπλασίασαν αυτοί τους φόρους των μισθωτών και των συνταξιούχων και παράλληλα δεν αυγάτισαν τα προνόμια στους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοκεφαλαιούχους; Δεν έβγαλαν αυτοί τις δημόσιες επιχειρήσεις στο σφυρί ή μήπως δεν είναι αυτοί που θέλουν να περικόψουν τώρα τα τελευταία εναπομείναντα κεκτημένα στους εργαζόμενους; "Αλλαγή" εν πάση περιπτώσει δε σημαίνει μόνον πορεία από το κακό προς το καλύτερο, αλλά και από το κακό προς το χειρότερο. Και υπό αυτήν τη δεύτερη έννοια η πασοκική "Αλλαγή" είναι εν πλήρη εξελίξει και ζήτω που καήκαμε!

Εμφανίστηκαν πριν από 23 περίπου χρόνια και φώναξαν κι ένα άλλο σύνθημα."Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά". Αυτοί όμως δεν ήταν λαός και ξέχασαν, "πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις". Λησμόνησαν και έγιναν, όχι απλώς ίδιοι, αλλά χειρότεροι από την πολιτική παράταξη που ελεεινολογούσαν. Και έτσι έμειναν και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΟΚ και έφτασαν μάλιστα σε τέτοιο σημείο εξάρτησης και δουλικότητας, ώστε να ευχαριστούν από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς"πάτρωνες".

Γνωρίζοντας οι κύριοι ότι με τα ψευτοσυνθήματά τους καλά "καπέλωσαν" τον κόσμο τόσα χρόνια τώρα πλασάρουν άλλο ένα: Τον "εκσυγχρονισμό". Βεβαίως, κατά πόσο είναι εκσυγχρονισμός ο εργασιακός μεσαίωνας που προωθούν, οι περικοπές των συντάξεων, η δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και η άγρια καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, αυτό ας το κρίνει ο καθένας μας και ας πράξει αναλόγως. Ας το κρίνει και ας αποφασίσει αν θα συνεχίσει να είναι το μόνιμο θύμα αυτών που τον κοροϊδεύουν και τον απομυζούν επί σειρά ετών ή αν θα ξεσηκωθεί, δείχνοντας ότι, έστω και αργά, τα... συνθήματα του έγιναν μαθήματα.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ