Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
"Η ΕΕ αποφασίζει", ομολογεί ο υπουργός

"Οι αποφάσεις δε λαμβάνονται ούτε στην Αθήνα ούτε στα Γιάννενα αλλά στις Βρυξέλλες". Αυτό ομολόγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος,μιλώντας για την "ανάγκη" η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδεχτεί τις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός, σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Αδελφότητα Επαρχίας Κόνιτσας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με θέμα τις υποχρεωτικές συνενώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών σχεδίων. Εκανε σαφές ότι οι συνενώσεις επιτάσσονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η χώρα πρέπει να "εξοπλιστεί" για να αντεπεξέλθει του αδυσώπητου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Είπε ότι το σχετικό πρόγραμμα των υποχρεωτικών συνενώσεων θα εφαρμοστεί από 1.1.98 και ότι οι νέοι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 700 δισ., χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προέλθουν αυτά τα κονδύλια.

Στις εξαγγελίες του υπουργού οι εκπρόσωποι των Ηπειρωτών παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις συνενώσεις κοινοτήτων στις παραμεθόριες περιοχές και τόνισαν την ανάγκη χρηματοδότησης των νέων δήμων και διαρκούς και μόνιμης στήριξης από την κεντρική διοίκηση. Επιπλέον, ο αν. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Πανάς,που έχει εκπονήσει μελέτη σχετικά με το ζήτημα, υπογράμμισε ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις δε θα λύσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σταύρος Βαρουτσής,μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του Κόμματος, υπογράμμισε ότι τα 700 δισ. που υπόσχεται ο υπουργός είναι έτσι κι αλλιώς χρήματα της ΤΑ που απλά θα αναδιανεμηθούν. Οτι η κεντρική διοίκηση παρακρατά αυθαίρετα από τους δήμους 890 δισ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ των πόρους. Οτι το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων είναι άλλο ένα νομοθέτημα με το οποίο γίνεται προσπάθεια η ΤΑ να γίνει ένας μηχανισμός αμεσότερης εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ. Ακόμα πως υποχρεωτικές συνενώσεις χωρίς κίνητρα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα τους ΟΤΑ στην εφαρμογή του τριπτύχου πρόσθετη φορολόγηση - ιδιωτικοποίηση - ανταποδοτικότητα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών συνενώσεων δε γίνεται αναφορά στους λόγους της ερήμωσης της περιφέρειας, που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε και ακολουθείται, και τόνισε την ανάγκη για συνενώσεις με κίνητρα, σε εθελούσια βάση, κατόπιν τοπικών δημοψηφισμάτων και στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής προσπάθειας που θα έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ