Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υποταγή στους "ηγεμόνες" της ΕΕ

Επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο

Πίστη και αφοσίωση δηλώνει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στους "ηγεμόνες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την επιστολή που απέστειλε χτες στους 14 ομολόγους του, ενόψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο, στις 12 - 14 Δεκέμβρη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής του που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν προβάλλει την παραμικρή ένσταση για την "Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων", η οποία θεσμοθετείται με την καθιέρωση της αρχής της ευελιξίας, που αξιώνει με επίσημο τρόπο ο γαλλογερμανικός άξονας, ούτε για τις αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Περιορίζεται να κάνει μια γενικόλογη αναφορά περί "ισοτιμίας των χωρών - μελών στο θεσμικό σύστημα". Δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αλλά ζητεί την κατανόηση των εταίρων για το γεγονός ότι η Ελλάδα, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, υποχρεώνεται να υιοθετήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα "που συνιστά μια επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση, που ξεπερνά μεσοπρόθεσμα το 1% του ΑΕΠ της χώρας μας και καθιστά σχεδόν ανέφικτη την έγκαιρη εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ".

Ως αντάλλαγμα γι' αυτή την υποτακτική στάση ο πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της ΕΕ και των εξωτερικών της συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ