Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΛΗ: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε

ΝΕΑ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΙΚΗ πρωτοβουλία ανακοίνωσαν χτες ο Χέλμουτ Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου. Το αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Η χτεσινή ανακοίνωση που έγινε από τους δυο κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς αποδίδεται και στη θέληση της Γερμανίας να απαντήσει στις φήμες ότι εμφανίστηκαν σοβαρές διαφωνίες με τη Γαλλία για τα επίμαχα θέματα. Ομως οι Χ. Κολ και Κ. Κίνκελ δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δυο μεγάλων εταίρων για το μοίρασμα της οικονομικής και πολιτικής δύναμης στην ηγεμονία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι οι μεταξύ τους αντιθέσεις μπορούν να υποχωρούν μπροστά τον κοινό στόχο και προς το παρόν την πρώτη κουβέντα έχει αυτός που κρατάει τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου, και αυτοί είναι οι Γερμανοί.

***

ΤΟ ΜΑΡΚΟ είναι το μεγάλο "ατού" της γερμανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις των "δεκαπέντε". Εξάλλου, κάθε φορά που οι "εταίροι" σιγοψιθυρίζουν κάποιο παράπονο για τον γερμανικό ηγεμονισμό, ο Χ. Κολ τους υπενθυμίζει ότι αρκεί μια κίνηση της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, της γνωστής Μπούτενσμπανκ, για να προκληθούν κυβερνητικές κρίσεις σε πολλά κράτη - μέλη, μέσω της νομισματικής κρίσης που θα ξεσπάσει. Ετσι τους "έπεισε" και στη Σύνοδο της Μαδρίτης, για να αποφασίσουν ομόφωνα ότι η Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα γίνει όπως τη θέλουν ο κ. Κολ και οι Γερμανοί τραπεζίτες.

***

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ βεβαίως δε θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού θα συνεχίσουν να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας(ΚΕΠΠΑ). Με αυτή τη διαβεβαίωση ο Πρόεδρος τη Γαλλίας Ζακ Σιράκ έδωσε τη συγκατάθεσή του για την ανακοίνωση της γερμανογαλλικής πρωτοβουλίας. Ιδιαίτερα για την προώθηση της περίφημης αρχής της "ευελιξίας", δηλαδή της δυνατότητας σε όσες χώρες μπορούν και θέλουν να προχωρούν στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής χωρίς να μπορούν να εμποδιστούν απ' τις υπόλοιπες. Μια πρακτική που θέτει οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο τις μικρές και οικονομικά αδύνατες χώρες. Για τη γαλλική κυβέρνηση μένει μόνο το ζήτημα του τρόπου εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα "έξω" για τα θέματα της ΚΕΠΠΑ, όπου υποστηρίζει τη δημιουργία θέσης υπερυπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσδοκώντας ότι αυτός θα είναι Γάλλος.

***

ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ οπλοστάσιο, είναι το "ατού" της γαλλικής κυβέρνησης. Αυτό λείπει απ' τη Γερμανία, για να αποκτήσει την πλήρη κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό έχει η Γαλλία και της δίνει τη δυνατότητα να ζητά μια προνομιακή θέση στην κορυφή της ευρωπαϊκής πυραμίδας. Ετσι, λοιπόν, ο συμβιβασμός(προσωρινός ή μονιμότερος) έγινε αυτή τη φορά με τη συνένωση του μάρκου και των πυρηνικών όπλων. Και το πρόβλημα μεταφέρεται τώρα στους υπόλοιπους, που είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τις προτάσεις του γερμανογαλλικού άξονα, χωρίς αντιρρήσεις.

***

Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ Διάσκεψη, υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά τις προαναφερθείσες εξελίξεις τείνει να γίνει αποκλειστική υπόθεση των Χ. Κολ και Ζ. Σιράκ, αφού με την οικονομική και πολιτική ισχύ που συγκεντρώνουν δεν αφήνει περιθώρια στους "δεκατρείς", οι οποίοι εμφανίζονται σαν "γλάστρες" στις Συνόδους Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ