Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνταγή του ξεκληρίσματος

Η πολιτική της ΕΕ είναι καταστροφική και αντιαγροτική, έχει δρομολογήσει το ξεκλήρισμα του 50% των μικρομεσαίων αγροτών και τη συρρίκνωση της γεωργίας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι συμφωνεί, συμπορεύεται και υλοποιεί αυτή την καταστροφική πολιτική. Είναι η πολιτική της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και της Συνθήκης της ΓΚΑΤΤ.

Πρόσφατα, πριν τρεις μέρες για μια ακόμη φορά ο υπουργός Γεωργίας δήλωνε "υπάρχουν 900.000 εκμεταλλεύσεις αντί 450.000, δεν μπορούν να επιβιώσουν", χωρίς βέβαια να λέει τι θα απογίνουν αυτοί οι αγρότες και οι οικογένειές τους. Ξέρει όμως καλά τη συνταγή του ξεκληρίσματος της ΕΕ και την εφαρμόζει με κάθε τρόπο εκβιασμού, τρομοκρατίας και συκοφαντίας των αγροτών.

Η συνταγή αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Περιορισμός στην ποσότητα παραγωγής των προϊόντων (ποσοστώσεις), ανεξάρτητα αν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας ευνοούν τις καλλιέργειες αυτές, αν υπάρχει πείρα στους αγρότες, αν η ΕΕ είναι ελλειμματική στα συγκεκριμένα προϊόντα (βαμβάκι, σταφίδα, καπνά κ. ά.).

- Βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σαν τιμωρία, αν παράγει κανείς πάνω από το οριζόμενο πλαφόν.

- Δραστική μείωση ή κατάργηση της επιδότησης στα προϊόντα.

- Μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Για πέντε συνεχή χρόνια η ΕΕ κρατάει παγωμένες ή και μειώνει τις τιμές, τη στιγμή που όλα τα γεωργικά εφόδια καλπάζουν την ανηφόρα.

- Μείωση των δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες, προϊόντων ίδια με τα δικά μας, σε πιο φτηνές τιμές, οπότε και εκτοπίζουν την παραγωγή των Ελλήνων αγροτών, που μένει απούλητη και σαπίζει.

Η συνταγή είναι έτοιμη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες με το μικρό κλήρο και το μεγάλο κόστος παραγωγής δεν μπορούν να αντέξουν. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Κυρίαρχος μένει ο μεγαλοαγρότης με το μεγάλο κλήρο και το μικρότερο κόστος παραγωγής, που παίρνει και το μερίδιο των μικρών και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Στόχος τους η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση, αυτό το μοντέλο προωθεί η ΕΕ. Να, γιατί αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ πρέπει να αποκρουστεί και να ανατραπεί για να επιβιώσουν και να ζήσουν οι πολλοί, που είναι η μικρομεσαία αγροτιά.

Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ