Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφυγή για ακύρωση του διορισμού Ψυχάρη

Να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικοί και παράνομοι, οι διορισμοί του Σταύρου Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Ορους και του Αριστ. Κασμίρογλου ως αναπληρωτή διοικητή, ζητούν με χτεσινή προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρώην υπουργός Θ. Κατριβάνος, ο τέως πρέσβης Ν. Μακρίδης, ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Κ. Παπαπάνου, ο δικηγόρος Ανδρ. Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος Κ. Κύρκου και το σωματείο "Κίνηση Ενεργών Πολιτών", του οποίου είναι μέλη.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση του σχετικού ΠΔ 7/1996, που εκδόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, υποστηρίζοντας ότι μόνο αρμόδιο για την έκδοσή του ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 82 του Συντάγματος, καθώς είναι αντισυνταγματική η διάταξη (ΝΔ 10/1926) που αναθέτει στον υπουργό Εξωτερικών αρμοδιότητα διορισμού οργάνου του κράτους. Τονίζουν, επίσης, ότι πριν από τους διορισμούς δεν έγινε προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων και επιλογή μεταξύ περισσότερων υποψηφίων.

Ειδικά για τον Ψυχάρη, αναφέρουν ότι δεν έχει τα τυπικά προσόντα, αφού ούτε υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών είναι, ούτε έχει προϋπηρεσία σε γενική θέση του υπουργείου επί μία τουλάχιστον δεκαετία ή σε άλλη δημόσια θέση όπως προβλέπει η νομοθεσία, με συνέπεια ο διορισμός του να είναι παράνομος. Επιπλέον, καθίσταται παράνομος ο διορισμός του επειδή από πουθενά δεν προκύπτει ότι είναι μέλος του κύριου ή βοηθητικού προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρουν, τέλος, ότι για το πρόσωπο του Ψυχάρη δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιακών οργάνων ή των νομικών συμβούλων του υπουργού, αλλά ο διορισμός του έγινε κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης, καθώς υπήρχαν άλλα πρόσωπα που πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ