Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΣΤΟΛΩΝ
Ταραχή από τις κινητοποιήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Ανθρακες αποδείχτηκαν οι διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοφανείς αξιώσεις προέβαλε χτες το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στο κτίριο των εκπροσώπων των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών, οι οποίοι ήθελαν να επιδώσουν στον πρωθυπουργό κοινό ψήφισμα για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.

Η αστυνομική φρουρά του κτιρίου αξίωσε και πέτυχε να διπλώσουν τα δύο πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους, για να συνοδεύσει στη συνέχεια την αντιπροσωπεία τους, μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο. Η εικόνα των πανό ερμηνεύτηκε προφανώς ως ...βεβήλωση του χώρου και κάποιοι αστυνομικοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν τις αντιπροσωπείες να φύγουν το γρηγορότερο από την Ηρώδου του Αττικού για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα! Οι ολιγομελείς αντιπροσωπείες, που δεν είχαν, φυσικά, καμιά διάθεση αντιπαράθεσης ή ...βίαιης εισβολής στου Μαξίμου, αποχώρησαν μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι τους περιμένει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο γραφείο του.

Οι αντιπροσωπείες αναχώρησαν για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό. Μετά από μια ώρα αναμονής έξω από το γραφείο του υπουργού, ανακοίνωσαν ότι επειδή δεν υπήρχαν περιθώρια χρόνου, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, δε φεύγουν από το υπουργείο, αν δε δοθεί λύση στα προβλήματά τους. Λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα, οι πρόεδροι των Ενώσεων συναντήθηκαν για ένα πεντάλεπτο με τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος τους είπε ότι θα συζητούσε το θέμα με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Το ποτήρι της αγανάκτησης είχε ξεχειλίσει από προχτές το βράδυ, όταν παρακολουθώντας στη Βουλή την κατ' άρθρο συζήτηση για το μισθολόγιο κατάλαβαν ότι, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση τούς είχε εξαπατήσει. Ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε ετοιμάσει τροπολογία για τη βελτίωση των μισθών του κατώτερου προσωπικού, τελικά ο υφυπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε μόνο μερική αναπροσαρμογή των συντελεστών που διαμορφώνουν τους βασικούς μισθούς, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται κανένας, καθώς οι προβλεπόμενες αυξήσεις θα είναι μηδαμινές. Οι εκπρόσωποι του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, υιοθετώντας μια τροπολογία που προβλέπει αύξηση μόλις 336 δραχμών το μήνα, τη στιγμή που για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς χορηγεί το ποσό των 20 δισ. δραχμών. Οι εκπρόσωποι των ΣΑ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπαν ότι το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο είναι ενιαίο μόνο στα λόγια και κάλεσαν την κυβέρνηση να κατοχυρώσει τη μισθολογική εξομοίωση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διαθέτοντας επιπλέον, τουλάχιστον, το ποσό των 2,5 δισ. δραχμών.

Παραμύθια οι διαφωνίες κυβερνητικών βουλευτών

Κατά τη χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 που ζήτησε η ΝΔ, από τους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές, μόνο ο Κ. Σπυριούνης παρέμεινε σταθερός στη θέση του και καταψήφισε το άρθρο. Οι υπόλοιποι το υπερψήφισαν ή απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, οι Γικόνογλου, Παπαθεμελής, Ακριτίδης και Χαραλαμπόπουλος έδωσαν θετική ψήφο στο προαναφερόμενο άρθρο, ενώ ο Β. Κεδίκογλου απουσίαζε. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 240 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 1 ψήφισαν 124 και κατά 116. Σχολιάζοντας τη στάση των δήθεν διαφωνούντων κυβερνητικών βουλευτών, ο Μ. Κωστόπουλος θύμισε τα λόγια του Μακρυγιάννη: "Μας φέρνουν οι Βαυαροί κάποια νομοσχέδια. Οι βουλευτές αγορεύουν, αγορεύουν και στο τέλος τα ψηφίζουν".

Να σημειωθεί ότι κατά τη χτεσινή συζήτηση των υπολοίπων άρθρων του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 4, το οποίο προέβλεπε για τους στρατιωτικούς γενικώς, από 1/1/97, την απαλλαγή φόρου εισοδήματος για ποσό ίσο μ' αυτό που απαλλασσόταν μέχρι 31/12/96. Με σχόλιό του, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε πως το άρθρο αυτό έπρεπε να τροποποιηθεί προς το θετικότερο. Η απόσυρσή του, τόνισε, εντάσσεται στη γενικότερη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές, πράγμα που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το άρθρο 7, το οποίο προβλέπει ότι οποιεσδήποτε άλλες παροχές επιτρέπονται μόνο με τροποποίηση του νομοσχεδίου. "Είναι απαράδεκτο, είπε. Αποτελεί στραγγαλιστική λαβίδα για μια σειρά κόσμο, στον οποίο, ουσιαστικά, λέτε πως αν δεν καθίσει καλά δε θα έχει καμιά αύξηση στο μέλλον".

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-07-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-12-17 00:00:00.0)
Προσπάθειες αποπροσανατολισμού... (2010-12-14 00:00:00.0)
Στο ψυγείο της λιτότητας οι συντάξεις (2004-01-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ