Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ
Θέατρο ανευθυνότητας και αποπροσανατολισμού

Την καθαίρεση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρ. Λυμπέρη, μετά την άρνησή του να παραιτηθεί, αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ. Η απόφαση αναμένεται να υλοποιηθεί στις προσεχείς τακτικές κρίσεις, στις 18 Φλεβάρη

Σε νέα φάση πέρασε χτες η κυβερνητική ανευθυνότητα και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων, για την αδιέξοδη πολιτική που ασκείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη χτεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) να καθαιρέσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αρχιστράτηγο, ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη,αφού προηγουμένως του ζητήθηκε να παραιτηθεί και αυτός αρνήθηκε. Βέβαια, η καθαίρεση θα συντελεστεί στις 18 Φλεβάρη, όταν θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές κρίσεις των ανωτάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε από κοινού με την Κυβερνητική Επιτροπή, μετατράπηκε σε πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, που σαν προπέτασμα καπνού και μόνο είχαν τις ενέργειες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ιδιαίτερα την τελευταία ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιούνταν ο διάλογός του με τον πρωθυπουργό κατά την κρίσιμη νύχτα.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε στη Βουλή, και κράτησε τρεις ώρες, ο Κ. Σημίτης,εξερχόμενος από την αίθουσα λίγο πριν τις 11 μ.μ., έκανε γνωστό ότι το ΚΥΣΕΑ ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παραιτηθεί για να διευκολύνει δήθεν την... "αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων", αλλά αυτός αρνήθηκε. Μετά από αυτό, το ΚΥΣΕΑ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε "την αντικατάστασή του". Κατά τα άλλα, το ΚΥΣΕΑ "εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη μαχητικότητα, στην αποτελεσματικότητα και στο υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων".

Οταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, αν με την απόφαση συμφώνησε και ο Γερ. Αρσένης,δήλωσε ότι η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων στο τέλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν διαφωνίες, αλλά στο τέλος βρέθηκε φόρμουλα κοινής αποδοχής. Να σημειωθεί ότι από το περιβάλλον του υπουργού Αμυνας διαδιδόταν χτες ότι είναι αντίθετος στη με οποιοδήποτε τρόπο απομάκρυνση του Χρ. Λυμπέρη σ' αυτή τη φάση, γιατί δε νοείται σε περίοδο κρίσης, όπως έλεγαν, ν' αλλάξει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου, η όποια μομφή σε βάρος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ουσιαστικά στρέφεται και κατά του υπουργού Αμυνας, που είναι ο πολιτικά προϊστάμενός του. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο υπουργός Αμυνας θα επέμενε στην άποψή του ακόμα και αν με τη στάση του αυτή αναγκαζόταν σε παραίτηση και ο ίδιος.

Μετά το ΚΥΣΕΑ ο Γερ. Αρσένης είπε πως αυτός είχε την άποψη, η αντικατάσταση του αρχηγού να γίνει στα πλαίσια των τακτικών κρίσεων στις 18 Φλεβάρη, υπονοώντας ότι, αν γινόταν έτσι, θα δημιουργούσε λιγότερο θόρυβο, ωστόσο, έσπευσε να πει ότι "θα ήταν άδικο να καταλογιστούν ευθύνες στον ναύαρχο Λυμπέρη, όπως είναι άνανδρο από μας τους πολιτικούς να καταλογίσουμε ευθύνες στις Ενοπλες Δυνάμεις". Βέβαια, η τελική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με την παραπομπή στις 18 Φλεβάρη, δίνει στον Γερ. Αρσένη τη δυνατότητα να εμφανίζεται ότι πέρασε ο άποψή του, πράγμα που δήλωσε χτες το βράδυ μετά το ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού με βάση το νέο νόμο, αν δεν υπάρχει παραίτηση, η αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μπορεί να γίνει ή με τις τακτικές κρίσεις ή μετά από τριών μηνών προαναγγελία.

Οσο για την επίμαχη ανακοίνωση, που αποτέλεσε το πρόσχημα της καθαίρεσης του Χρ. Λυμπέρη, και της μετατροπής του σε "αποδιοπομπαίο τράγο" της τελευταίας κρίσης, είναι γεγονός ότι αποτέλεσε προϊόν μεθοδεύσεων από το περιβάλλον του Γερ. Αρσένη με σκοτεινούς στόχους, που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Πάντως, χτες ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Κουρής,θέλησε να πάρει αποστάσεις από το γεγονός, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι ο ίδιος "τελούσε εν γνώσει της προχτεσινής ανακοίνωσης Τύπου του ΓΕΕΘΑ, στην οποία περιέχεται ο διάλογος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του πρωθυπουργού".

Ο Χρ. Λυμπέρης,εξερχόμενος από το ΚΥΣΕΑ, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε να πει ότι "σέβομαι τους θεσμούς και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,όταν ρωτήθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ, αν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του αρχηγού της ΕΥΠ, Λ. Βασιλικόπουλου,δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

  • Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε απολογία τους βουλευτές Βουνάτσο και Κηπουρό, γιατί δεν ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μήνυμα» συνέχισης της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-01-15 00:00:00.0)
Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία (2001-01-12 00:00:00.0)
Υπήρχε πολιτική δέσμευση προς τις ΗΠΑ; (1997-03-22 00:00:00.0)
Μετάθεση ευθυνών (1996-02-10 00:00:00.0)
Κρυφτό στους διαδρόμους... (1996-02-08 00:00:00.0)
Ο Γερ. Αρσένης διαψεύδει (1995-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ