Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Στρατής Κόρακας

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Καλωσορίζω τους ξένους αντιπροσώπους. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία του εκπροσώπου του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης της Τουρκίας και την παρακαλώ να μεταφέρει στους λαούς της Τουρκίας μήνυμα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης και τη βεβαιότητά μας ότι οι λαοί των δύο χωρών μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν πολλά να οικοδομήσουν μαζί.

Εχω την άποψη ότι ο διάλογος στα πλαίσια του Κόμματος, καθώς και ο δημόσιος προσυνεδριακός είναι ένδειξη υγείας και ζωντάνιας του Κόμματος. Καμιά άποψη δε βρίσκεται στο απυρόβλητο της καλόπιστης συντροφικής και με βάση τις αρχές και κοσμοθεωρία μας κριτικής.

Συμφωνώ με την εκτίμηση της Εισήγησης για την εσωτερική και διεθνή κατάσταση. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναγωγή, από το μεγάλο κεφάλαιο και τα μέσα που διαθέτει, της αποστράτευσης και παραίτησης από την πολιτική δράση και το κλείσιμο στον εαυτό σε υπέρτατο ιδανικό και πράξη των "ξύπνιων".

Είναι επίσης ανάγκη να καταγγελθεί περισσότερο η θρησκοληψία που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.

Θέλω να υπογραμμίσω την κυριολεκτικά ζωτική σημασία που παίρνει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο αγώνας για την ειρήνη που έχει αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια γι' αυτό.

Θεωρώ ότι πρέπει να διατηρηθεί ο όρος "Δικτατορία του προλεταριάτου", που αντιπαρατίθεται σήμερα στη δικτατορία όχι απλώς της αστικής τάξης, αλλά των πολυεθνικών, στην πιο άγρια έκφρασή της. Η δικτατορία του προλεταριάτου είναι η εξουσία των συντριπτικά πολλών πάνω στους λίγους.

Εχω την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικά οι καπιταλιστικές ολοκληρώσεις δεν είναι νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών συγκεκριμένων κυβερνήσεων. Νομοτέλεια είναι η διεθνοποίηση της οικονομικής ζωής. Αρα, ο στόχος για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόλυτα σωστός, ρεαλιστικός και επιβαλλόμενος από τη μέχρι σήμερα πείρα του λαού μας. Ως τότε όμως, πρέπει ν' αναπτυχθεί ο αγώνας ενωτικά στις αρνητικές συνέπειες της ένταξης.

Συμφωνώ με το στόχο που θέτει το Σχέδιο Προγράμματος για το αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο (α-α-δ μ). Αντικειμενική του βάση είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πλήττονται από την πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού και τη συρρίκνωση και κατάργηση των δημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ολοι αυτοί, ενώ είναι δυνητικά μέτοχοι και αγωνιστές του α-α-δ μ, δεν είναι απαραίτητα στο σύνολό τους και οπαδοί του σοσιαλισμού. Καλά, λοιπόν, κάνουμε και προτείνουμε και τα βασικά σημεία του προγράμματος που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του α-α-δ μ. Αυτό φυσικά σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί ο κύριος στρατηγικός στόχος μας, που είναι ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός.

Και φυσικά το Κόμμα μας δεν πρόκειται να σταματήσει, αντίθετα πρέπει να αναπτύξει τις προσπάθειες για να πείσει ευρύτερα ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα στο σοσιαλισμό.

Σήμερα όμως, έχοντας υπόψη την πραγματικότητα, τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό, καθώς και τις δυνατότητες του Κόμματος, δεν μπορούμε να θεωρούμε, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σύντροφοι, ότι ο σοσιαλισμός είναι στην ημερήσια διάταξη ή ότι είναι άμεσο πρακτικό καθήκον. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις επιθυμίες μας, τους απώτερους στόχους μας με τις δυνατότητες που επιτρέπει η πραγματικότητα.

Σ' ότι αφορά την πολιτική συνεργασία του Κόμματός μας με τα άλλα πολιτικά κόμματα για την προώθηση του α-α-δ μ, θεωρώ ότι είναι απολύτως αδύνατη. Βέβαια άλλο πράγμα αυτό, και διαφορετικό οι οπαδοί αυτών των κομμάτων, προς τους οποίους πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ