Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στο άρμα της ΕΕ

Η μόνιμη πρόσδεση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η βασική επιλογή του ΠΑΣΟΚ που κατευθύνει τις κύριες προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με άλλες προτάσεις του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, κατοχυρώνεται συνταγματικά η ΟΚΕ, το όργανο, δηλαδή, της ταξικής συναίνεσης και ποδηγέτησης του εργατικού κινήματος. Νομιμοποιείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και του κράτους συνολικά στα οικονομικά των κομμάτων. Πρόκειται για ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο σε ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στην ελεύθερη λειτουργία και δράση των κομμάτων. Να σημειωθεί ότι το απαράδεκτο αυτό μέτρο, μαζί με άλλα εξίσου αντιδημοκρατικά, περιελήφθησαν ήδη σε νόμο που με συνοπτικές ουσιαστικά διαδικασίες ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ακόμα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες με την πρόταση για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών δι' αλληλογραφίας.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες για προοδευτική μεταρρύθμιση του Συντάγματος και φυσικά πολύ πιο πίσω από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Σύνταγμα του 1975. Δεν προωθούν την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης της λαϊκής κυριαρχίας με αναβάθμιση της Βουλής σε σύγκριση με τις κυβερνητικές υπερεξουσίες οι οποίες διατηρούνται. Δεν καθιερώνεται η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Δε θεσμοθετείται ο Γ' βαθμός Αυτοδιοίκησης. Η διενέργεια δημοψηφισμάτων παραμένει στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης και δεν κατοχυρώνονται τα δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία που αναπτύσσεται για να τεθεί στην κρίση του λαού μέσω δημοψηφίσματος η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Παραμένουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ μία σειρά ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων δεν κατοχυρώνονται. Οσον αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η κάθε κυβέρνηση θα μπορεί και πάλι να επιλέγει τους εκλεκτούς της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ