Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών μαζών

Οι άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Σημίτης γύρω από το θέμα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών και οι συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες οδηγεί το λαό στις κάλπες, ασφαλώς δεν εκπλήσσουν παρά μόνο όσους είχαν πιστέψει στις "εκσυγχρονιστικές" γελοιότητες των κυβερνώντων.

Εμφανής στόχος του Κ. Σημίτη είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υφαρπάξει τη λαϊκή εντολή, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστος την πλέον αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο στόχο αυτό, είναι προσαρμοσμένη η προεκλογική τακτική και επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή προκύπτει από τις πρώτες ομιλίες του πρωθυπουργού.

Είναι αλήθεια ότι η προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Είναι "προσαρμοσμένη" στο πνεύμα των καιρών, της πολιτικής συναίνεσης, ανταποκρίνεται πλήρως στη νεοσυντηρητική πορεία πλεύσης του κυβερνώντος κόμματος και υπαγορεύεται, σε σημαντικό βαθμό, από τις επιθυμίες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Βασικό στοιχείο της προεκλογικής τακτικής είναι η ευθεία και κυνική πρόκληση του Κ. Σημίτη προς το λαό να τον εξουσιοδοτήσει εν λευκώ και να του δώσει τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει με "άλματα" σε πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (!).

Φαντάζει παράδοξο και εξωφρενικό από πρώτη ματιά, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός να απευθύνεται στο λαό και να ζητά την ψήφο του, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για να νομιμοποιήσει τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Ομως ο Κ. Σημίτης δεν έχει σκοπό να αυτοκτονήσει πολιτικά. Αντίθετα. Αισθάνεται, όμως, ότι έχει τη δύναμη να παραπλανήσει και εξαπατήσει τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες και να υφαρπάξει την ψήφο τους, χάρη στην απλόχερη και πρωτοφανή βοήθεια που του προσφέρουν τα μεγάλα αφεντικά, τα ξένα κέντρα και η οικονομική ολιγαρχία.

Προεκλογικά "ατού"

Επιχειρεί, μάλιστα, να εμφανίσει τη στάση του αυτή ως "έντιμη", "αξιόπιστη" και "συνεπή". Στάση, που δεν εξαπατά το λαό, αλλά από την αρχή του καθιστά σαφές ότι μετά τις εκλογές "θα πάρει μέτρα".

Φυσικά, πρόκειται για καθαρή απάτη. Ο Κ. Σημίτης δεν τολμά να παρουσιάσει ενώπιον του λαού αναλυτικά και συγκεκριμένα τα μέτρα που πρόκειται να πάρει μετά τις εκλογές. Οσο και αν κομπάζει γι' αυτό, δεν τολμά να μιλήσει τη "γλώσσα της αλήθειας".

Προτιμά να αναφέρεται γενικόλογα στη νεοφιλελεύθερη πορεία πλεύσης που θα ακολουθήσει και να "εξαφανίζει" την αντιλαϊκή πολιτική του πίσω από τα εύηχα λόγια για "ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση", για "ανάπτυξη της οικονομίας", για "ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν" και άλλα παρόμοια.

Πασχίζει να πείσει στα σοβαρά ότι η αντιλαϊκή πολιτική, η οποία - δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και αυταπάτη γι' αυτό - θα πάρει τη μορφή λαίλαπας αντιλαϊκών μέτρων την επομένη των εκλογών, είναι προς όφελος των "ασθενέστερων τάξεων" (!). Και όποιος το πιστέψει...

Επίσης προσπαθεί να εμφανίσει ως προεκλογικό ατού - με την απλόχερη βοήθεια των ΜΜΕ - το γεγονός ότι "δε μοιράζει υποσχέσεις, δεν κάνει παροχολογία, δε μοιράζει δισεκατομμύρια, δεν κάνει λαϊκισμό". Αυτό που αποφεύγει, στην πραγματικότητα, να κάνει είναι να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους απέναντι στα αιτήματά τους για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στην παιδεία κ.ο.κ. Θέλει να έχει εντελώς "ελεύθερα τα χέρια του", ώστε την επομένη των εκλογών να ισχυριστεί, απέναντι στους "δυσαρεστημένους" από την πολιτική του, ότι είναι συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Ο Κ. Σημίτης και οι πολυπληθείς ισχυροί υποστηρικτές του υπολογίζουν ότι με αυτή την "επιθετική" τακτική θα καταφέρουν να ξεγελάσουν τις λαϊκές μάζες και να υφαρπάξουν την ψήφος τους και, μάλιστα, πετώντας τους κατάμουτρα ότι "θα συνεχίσουμε να λεηλατούμε τα εισοδήματά σας, να καταστρέφουμε τη ζωή σας" (!).

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους μια τέτοια πολιτική, που στρέφεται ευθέως ενάντια στα συμφέροντά τους. Δεν πρέπει να εξουσιοδοτήσουν την κυβέρνηση Σημίτη να εφαρμόσει την πολιτική της. Δεν πρέπει να τους δώσουν το δικαίωμα να επικαλούνται τη λαϊκή ετυμηγορία για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Πρέπει να δώσουν ένα καλό μάθημα σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να τους εξαπατούν.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ