Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΛ. ΑΝΟΙΞΗ
Συντηρητικότερα...

Τόσο η λογική, όσο και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι αναμενόμενο, κινούνται σε συντηρητική κατεύθυνση. Οπως το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ προτείνει τη Συνταγματική κατοχύρωση της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την παραχώρηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους στα όργανά της.

Από τη ΝΔ προτείνεται ακόμη η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η επαναφορά ορισμένων υπερεξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές, το οποίο αποκλειστικά θα κρίνει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα αυτή από τα κοινά δικαστήρια, όπως ισχύει σήμερα.

Με άλλες προτάσεις της η ΝΔ δημιουργεί τις προϋποθέσεις παρέμβασης στην ελεύθερη οργάνωση και δράση των κομμάτων με πρόφαση την εφαρμογή δήθεν δημοκρατικών αρχών λειτουργίας τους και τη διαφάνεια των οικονομικών τους. Σχετικά με το εκλογικό σύστημα, αυτό που ενδιαφέρει τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το κατά πόσον είναι ή όχι καλπονοθευτικό, όσο το να μην το μεταχειρίζεται η εκάστοτε πλειοψηφία κατά το συμφέρον της. Οσον αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπως και το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ προτείνει σύστημα επιλογής των προσκειμένων στην κυβέρνηση ανωτάτων δικαστών. Τέλος, η πρόταση αναθεώρησης του αναφερόμενου άρθρου στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, ανοίγει τον δρόμο ανατροπής του ισχύοντος καθεστώτος. Πρόταση με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις της Πολιτικής Ανοιξης, όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αύξηση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων, η δημιουργία "πλαισίου δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των κομμάτων", η θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, η καθιέρωση εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής κλπ., δε διαφέρουν σε χαρακτήρα από τις προτάσεις της ΝΔ. Κινούνται στην ίδια συντηρητική λογική, περιορίζουν ουσιαστικά τη λαϊκή κυριαρχία και στοχεύουν σε μία δήθεν εκσυγχρονιστική, στην ουσία όμως τεχνοκρατική, προσαρμογή στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από αυτή. Ορισμένες μάλιστα από τις προτάσεις της Πολιτικής Ανοιξης έχουν καθαρά δημαγωγικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ