Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πληρώνει τη "συμπολιτευόμενη - αντιπολίτευση"

Η εμφανής αμηχανία με την οποία υποδέχτηκαν στη Ρηγίλλης την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών - παρά το γεγονός ότι, υποτίθεται, τις επιζητούσαν - έρχεται να υπογραμμίσει για μία ακόμα φορά το στρατηγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ. Το αδιέξοδο αυτό το είχε περιγράψει σε ανύποπτο χρόνο ένα στέλεχος του κόμματος που προειδοποιούσε, λέγοντας: "Το ΠΑΣΟΚ λεηλατεί την ιδεολογία μας και τον κόσμο μας".

Η παραπάνω ρήση είναι μία σκληρή πραγματικότητα, την οποία έρχεται να αντιμετωπίσει τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πορεία προς τις πρόωρες εκλογές. Η "συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση" και η επί της ουσίας συμφωνία με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν αφαιρέσει από τη ΝΔ ζωτικό πολιτικό χώρο προκειμένου να αναπτυχθεί. Ετσι, όλο το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευσή της κινήθηκε στο επίπεδο της κριτικής επιμέρους χειρισμών, που δεν αμφισβητούσαν σε καμία περίπτωση τον πυρήνα της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η συμφωνία επί της ουσίας, που με κάθε ευκαιρία γινόταν φανερή, έβαλε τη ΝΔ στη γωνία, καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν ως ο πλέον φερέγγυος φορέας υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Την προτίμησή τους στο ΠΑΣΟΚ έδειξαν και τα ξένα κέντρα και αυτήν την προτίμηση φρόντισαν να τη διαμηνύσουν στον Μ. Εβερτ. Ο ίδιος στην προχθεσινή συνέντευξη, ουσιαστικά, το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι οι ξένοι θέλουν την κυβέρνηση Σημίτη γιατί είναι "υποχωρητική" και υπογραμμίζοντας ότι τα"οικονομικά συμφέροντα έβαλαν πλώρη για Σημίτη".

Η εμφανής αδυναμία της ΝΔ να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση είχε διαφανεί από τους πρώτους κιόλας μήνες της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Η μόνιμη επωδός της ΝΔ ήταν ότι ο άρρωστος Α. Παπανδρέου δεν μπορεί να κυβερνήσει και εκεί εξαντλούνταν η όλη αντιπολιτευτική ρητορεία. Ετσι, η επικράτηση Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που αυτός ακολούθησε στέρησε τη ΝΔ από κάθε "αντιπολιτευτικό έρεισμα" και την οδήγησε στο αδιέξοδο που σήμερα βρίσκεται.

Ο Μ. Εβερτ, λοιπόν, μην έχοντας τίποτα να αντιπροτείνει, φροντίζει να πλειοδοτεί σε αντιλαϊκές κραυγές, όπως στην προχθεσινή του συνέντευξη, όπου είπε ότι "θα χτυπήσει αλύπητα τους κηφήνες που επιβιώνουν σε βάρος του ελληνικού λαού", εννοώντας σαφέστατα ότι θα πάρει σκληρά μέτρα κατά του συνόλου των εργαζομένων.

Επέρχονται εσωκομματικές εξελίξεις

Θέλοντας να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει την εικόνα του μόνου γνήσιου εκφραστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και προεκλογικά θα εμφανιστεί με τη θέση ότι "η Ελλάδα είναι προτιμότερο να προχωρήσει με τους αυθεντικούς εκφραστές μιας πολιτικής, που είναι η ΝΔ, παρά με τους αντιγραφείς τους, που είναι το ΠΑΣΟΚ". Η παραπάνω θέση, όμως, εκ των πραγμάτων "μπάζει", γιατί πλέον, όπως έχει δείξει η πολιτική εμπειρία, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ένα κόμμα "αντιγραφέας" της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά ένα κόμμα που με αρκετή συνέπεια και αποτελεσματικότητα υλοποιεί αυτήν την πολιτική.

Το αδιέξοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φυσικό είναι να δημιουργεί και αντίστοιχες διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ από τις δυνάμεις εκείνες που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του έτερου πόλου του δικομματισμού. Ετσι, στη Ρηγίλλης αρκετά βλέμματα είναι στραμμένα στην "επόμενη μέρα" και φυσικό είναι μη θέλουν για το κόμμα τους μία εικόνα αντίστοιχη με αυτήν της κινηματογραφικής ταινίας η "Επόμενη Μέρα", που αναφερόταν στην επόμενη μέρα μίας πυρηνικής καταστροφής. Αρκετά στελέχη προγραμματίζουν, ήδη, τις κινήσεις αυτές και άρχισαν να βλέπουν το φως σενάρια αλλαγής της ηγεσίας. Ακούγεται, ήδη, η μεταβατική λύση Σουφλιά και στη συνέχεια θα δοθεί η μάχη για την ηγεσία ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη, στον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ υποθήκες ηγετικές εγγράφει ήδη και ο Στ. Μάνος. Ευνόητο είναι ότι καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση θα παίξει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φροντίζει προεκλογικά να μην δώσει καμία αφορμή στον Μ. Εβερτ να τον κατηγορήσει ως υπονομευτή.

Κοντολογίς, το ενδιαφέρον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σίγουρο ότι δε θα εξαντληθεί το βράδυ των εκλογών. Ισως οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις να ακολουθήσουν μετά τις εκλογές.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνουν όλοι σωτήρες... (1997-03-02 00:00:00.0)
Αξιοποιούν εσωκομματικά τα λαϊκά προβλήματα (1996-12-08 00:00:00.0)
Δικομματικές αναταράξεις (1996-10-01 00:00:00.0)
Κομματική εργασιοθεραπεία για να ξεπεραστεί η αμηχανία (1996-08-22 00:00:00.0)
Αμηχανία από την εκλογή Σημίτη (1996-07-14 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες της "ονοματολογίας" (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ