Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Στη δίνη της "Κεντροαριστεράς"

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δε φαίνεται να ενθουσίασε ιδιαίτερα την ηγεσία του ΣΥΝ. Η "συγκυρία" δεν είναι και η καλύτερη που θα επιθυμούσε για να δώσει την εκλογική μάχη, με στόχο "την επάνοδο του ΣΥΝ στη Βουλή" και την "ενίσχυσή του, ώστε να παίξει ...ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου".

Κατ' αρχήν, δεν έχει συνέλθει ακόμα από τους ασφυκτικούς εναγκαλισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της "Κεντροαριστεράς", η οποία στραπατσάρισε τη συνοχή και το φρόνημα του κόμματος. Οπως φάνηκε από τις τελευταίες, πριν λίγες βδομάδες, συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΝ, επικρατεί μεγάλη "σύγχυση" στις τάξεις των στελεχών για το αν είναι προτιμότερο να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Σημίτη πριν ή μετά τις εκλογές. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που ευθέως δήλωσαν ότι είναι προτιμότερο να "χειροκροτήσουν" την κυβέρνηση Σημίτη, να πορευτούν μαζί της χωρίς περιστροφές και "καμώματα" και να τη στηρίξουν χωρίς προσχήματα. "Η κυβέρνηση Σημίτη πρέπει να πετύχει", υποστήριζαν ανοιχτά ορισμένα κορυφαία στελέχη.

Η γοητεία που ασκεί στο χώρο του ΣΥΝ ο "εκσυγχρονισμός" του Κ. Σημίτη ουσιαστικά έχει συμβάλει στον αφοπλισμό του απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Στην πραγματικότητα, δε διαφωνεί στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής, αλλά, όπως το συνηθίζει, επί της διαδικασίας και του τρόπου άσκησής της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος το μόνο που βρήκε να καταλογίσει στην κυβέρνηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - πέρα από το "έλλειμμα αξιοπιστίας" που δημιουργείται - είναι ότι "οι πρόωρες εκλογές γίνονται για να υπηρετηθούν μικροκομματικές μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ" και όχι βέβαια για να υφαρπάξει τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει με άλματα σε αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ - αισθανόμενος μήπως αναπόσπαστο τμήμα του κυβερνώντος κόμματος; - στηλίτευσε τον Κ. Σημίτη, τονίζοντας ότι "η απόφαση του κ. πρωθυπουργού δε συζητήθηκε πριν σε κανένα κυβερνητικό ή κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ".

Σε τι εστιάζει την προεκλογική κριτική του ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση και τι ζητά; Ας δώσουμε το λόγο στον Ν. Κωνσταντόπουλο: "Ο ΣΥΝ διεκδικεί τη ριζική ενίσχυσή του για να υπάρξει φραγμός στο σίριαλ της ατέλειωτης μονόπλευρης λιτότητας, για το τέλος των αυτοδυναμιών, για νέους συσχετισμούς, ικανούς να στηρίξουν προοδευτικές πολιτικές". Αυτά.

Γιατί, λοιπόν, να ψηφίσει κάποιος τον ΣΥΝ και όχι απευθείας το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη; Ετσι κι αλλιώς, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν προ πολλού γίνει αόρατες.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρεί και επαυξάνει την ονοματολογία (2004-11-17 00:00:00.0)
Δεκανίκι στον Σημίτη (1999-03-04 00:00:00.0)
Ετοιμοι για κεντροαριστερή συνεργασία (1997-10-14 00:00:00.0)
Διαθέσιμος ΣΥΝ... (1997-07-22 00:00:00.0)
Βήμα-βήμα ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ (1997-06-27 00:00:00.0)
Κούφια "αντιδικομματική" ρητορική (1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ