Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμείωτη η ένταση του αντικουρδικού πογκρόμ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Είκοσι πέντε Κούρδους αντικαθεστωτικούς μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκότωσαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια συγκρούσεων των δύο τελευταίων ημερών, ενώ είχαν μόνο μια απώλεια, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Μεταξύ των Κούρδων ήταν και δύο γυναίκες.

Στο μεταξύ, ο επί τέσσερα συναπτά έτη συνήγορος της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπακίρ Τσανγκλάρ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, υπέβαλε, όπως δήλωσε χτες, την παραίτησή του. Εξηγώντας την κίνησή του αυτή, είπε ότι οι "επιδόσεις" των κυβερνήσεων της χώρας του στον τομέα καθιστούν αδύνατη πλέον την υπεράσπισή της και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία πάντα υπόσχεται, ποτέ όμως δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της".

Ηδη, η Τουρκία αντιμετωπίζει 112 υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων 61 περιπτώσεις προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης στρατού - ΡΚΚ.

Αν η Τουρκία καταδικαστεί για τις υποθέσεις αυτές, όπως λέει ο Τσανγκλάρ, θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα, κάτι που ο προϋπολογισμός της δεν είναι σε θέση να αντέξει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ