Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ZA''IR
Ενταση των συγκρούσεων και τρόμος των προσφύγων

ΓΚΟΜΑ. -

Η προέλαση των ανταρτών Μπανιαμουλένγκε της φυλής "Τούτσι" στην πόλη Μπουκάβου έναντι των κυβερνητικών στρατευμάτων του Ζαϊρ έγινε χτες ξεκάθαρη, σημαίνοντας παράλληλα τη "μεταλαμπάδευση" των συγκρούσεων και στην πόλη Γκόμα, όπου υπάρχουν μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα. Το αποτέλεσμα; Μεταξύ άλλων και οι νέες μαζικές έξοδοι δεκάδων χιλιάδων προσφύγων προς το άγνωστο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεντρο των νέων σκληρών συγκρούσεων βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Γκόμα, το οποίο επιχειρούν να καταλάβουν οι αντάρτες "Μπανιαμουλένγκε", με την πλέον πλήρη συγκάλυψη δυνάμεων του στρατού της Ρουάντα. Γι' αυτό το λόγο, οι αντάρτες επιχείρησαν χτες να ανοίξουν καινούριο μέτωπο και μακρύτερα του αεροδρομίου, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα! Βλήματα όλμων εξερράγησαν, όμως, και στο κέντρο της πόλης που υπάρχουν πολυπληθή προσφυγικά στρατόπεδα και 100 μέλη διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών. Οσο, για την πόλη Μπουκάβου... αυτή φαίνεται πως έχει ήδη καταληφθεί από το στρατό της Ρουάντα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε στο Γαλλικό και Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ρουαντέζος συνταγματάρχης λέγοντας ότι οι άνδρες του "απομάκρυναν από το Μπουκάβου τους στρατιώτες του Ζαϊρ"...

Οι ραγδαίες εξελίξεις στα μέτωπα των συγκρούσεων είχαν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα νέες μετακινήσεις προσφύγων. Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν στρατόπεδα, που βρίσκονται στο βόρειο τομέα της πόλης Γκόμα, για να σωθούν από τις συγκρούσεις. Από χτες το απόγευμα, αυτές οι χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται στο στρατόπεδο Μουγκούνγκα, γνωστό και ως "το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της υφηλίου". Το στρατόπεδο Μουγκούνγκα φιλοξενεί ήδη 420.000 ανθρώπους. Εάν υπολογίσει κανείς και το νέο "κύμα" προσφύγων, τότε το στρατόπεδο Μουγκούνγκα θα έχει πάρει σύντομα τη διάσταση μιας "κανονικής" εξαθλιωμένης μεγαλούπολης με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου ατόμων! Οπως δήλωνε χτες στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, "η συγκέντρωση όλου αυτού του πληθυσμού σε ένα στρατόπεδο είναι η τέλεια συνταγή για ραγδαία επιδείνωση της όλης κατάστασης. Η καταστροφή σ' αυτό το στρατόπεδο θα μπορούσε να επέλθει μέσα σε ελάχιστες μέρες".

Την ίδια στιγμή, άλλος εκπρόσωπος της ίδιας υπηρεσίας στη ρουαντέζικη πρωτεύουσα, Κιγκάλι, σημείωνε πως πάνω από 110.000 Ρουαντέζοι πρόσφυγες από το στρατόπεδο Καχίντο (60 χλμ. βόρεια της Γκόμα) και άλλοι 20.000 Ζαϊρινοί που ζούσαν στην περιοχή, μάζεψαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και κατευθύνονται δυτικά της πόλης Γκόμα. "Αποφεύγουν τους κεντρικούς δρόμους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις", τόνισε χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση στην πόλη Γκόμα ως "εξαιρετικά ασταθή"!

Και ενώ τίποτε δε φαίνεται να δίνει τέλος στην κόλαση των συγκρούσεων και των μαζικών προσφυγικών εξόδων, η αδράνεια της Δύσης και των Ηνωμένων Εθνών παραμένει παροιμιώδης!

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, που είχαν πριν δεκάδες χρόνια αποικίες σε τεράστιες εκτάσεις της κεντρικής Αφρικής και μοιράζονται την ευθύνη για το αλλοτινό μελανό παρελθόν αλλά και τις σημερινές εφιαλτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται όχι μόνον στο Ζαϊρ αλλά και σε άλλες χώρες των Μεγάλων Λιμνών, εξακολουθούν να αρκούνται στις "λεκτικές" "παρεμβάσεις" και "πρωτοβουλίες" μελλοντικών περιφερειακών συνδιασκέψεων.

Χτες, μάλιστα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ζαν Λικ Ντεάν από το Αρλινγκτον των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε "άμεσης εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης" στο Ζαϊρ. Οπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: "Μια άμεση στρατιωτική επέμβαση δε θα αποτελούσε τη βέλτιστη λύση υπό την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων. Γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο της ΕΕ, να βρούμε τον αναγκαίο τρόπο προσέγγισης των διαφόρων αντίπαλων πλευρών και να έρθουμε σε κάποια μορφή συμφωνίας για την προσπάθεια επίτευξης της οποίας... θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν!" Τώρα, το τι μπορεί να πράξει η ΕΕ, όταν τα πράγματα στο ανατολικό Ζαϊρ έχουν ξεπεράσει το χείλος του γκρεμού, είναι μια άλλη ιστορία, που εγγίζει μάλλον τις σφαίρες της "φαντασίας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ