Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα συνδικάτα αντιδρούν στο ωράριο των καταστημάτων

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Μια μέρα πριν εφαρμοστεί ο πολυσυζητημένος νόμος που επιτρέπει να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα περισσότερες ώρες κάθε μέρα, τα γερμανικά συνδικάτα προειδοποίησαν ότι εξαιτίας της ήδη υπάρχουσας λιτότητας, τα κέρδη των καταστημάτων θα μειωθούν, ενώ οι υπηρεσίες θα χειροτερέψουν.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε το καλοκαίρι νομοσχέδιο που προβλέπει να παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες τα εμπορικά καταστήματα, ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά μικρά μαγαζιά, μιας και δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν λόγω του ανταγωνισμού με τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες.

Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 4 το απόγευμα τα Σάββατα, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία των φούρνων και τις Κυριακές. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα καταστήματα της Γερμανίας παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 18.30 τις καθημερινές και μέχρι τις 14.00 τα Σάββατα.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, προσπαθώντας να καλύψει "το χατίρι" που κάνει στους κεφαλαιούχους, υποστηρίζει ότι με το νέο αυτό νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενθαρρύνει τον κόσμο να ξοδεύει περισσότερα χρήματα.

Ομως, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων HBV και DAG ανακοίνωσαν χτες, ότι σχεδόν κανένα πολυκατάστημα δεν έκανε προσλήψεις για να καλύψει τις επιπλέον ώρες εργασίας, ενώ ανέφεραν επίσης ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους για τις ώρες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ