Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
"Απροθυμία" για σχέσεις με το ΝΑΤΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ. -

Η σημερινή κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως δεν μπορεί να δεσμεύσει σχετικά τη διάδοχο της σημερινής κυβέρνησης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τάργια Χάλονεν.

Η Φινλανδία αποβλέπει σε μορφή ευρείας συνεργασίας με την Ατλαντική Συμμαχία στα πλαίσια της συνεργασίας για ειρήνη και όχι σε περιορισμένη περιφερειακή συνεργασία, η οποία μπορεί να τη φέρει αντιμέτωπη με τα τοπικά προβλήματα της Βαλτικής Θάλασσας. Παράλληλα, η Φινλανδία δε θεωρεί επιθυμητή τη θέσπιση ειδικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και των χωρών της Βαλτικής.

Η θέση αυτή της υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση του ομολόγου της στη Λετονία, ο οποίος τόνισε πως οι Βαλτικές χώρες έχουν το δικαίωμα για ίδια αμυντική πολιτική.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, η Συμμαχία δε βλέπει απειλή προς τις χώρες της Βαλτικής. Πιστεύει επίσης πως μέσα στο 1997 θα υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, γεγονός που θεωρεί πιθανό και ο επικεφαλής για θέματα ασφαλείας του Κρεμλίνου, Ανατόλι Τσουμπάις, σύμφωνα με δήλωσή του την περασμένη Τετάρτη.

Ο Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα, επανέλαβε τη θέση πως κύριο μέλημα της Συμμαχίας είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας στην Ευρώπη. Παρατήρησε όμως πως το ΝΑΤΟ δεν είναι το μοναδικό όργανο για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ υποστήριξε πως εξίσου σημαντικά θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ