Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σταθερή αύξηση της ανεργίας και της δυσαρέσκειας

ΠΑΡΙΣΙ .-

Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά των ανέργων στη Γαλλία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Γάλλοι να αισθάνονται ότι απειλούνται άμεσα από τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με το μήνα Σεπτέμβρη διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κυβερνητικής αισιόδοξες διακηρύξεις και βυθίζουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Νέο ποσοστό - ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης της ανεργίας στη Γαλλία κατά το μήνα Σεπτέμβρη, αφού άγγιξε το 12,6%. Σε απλούς αριθμούς, η ποσοστιαία αυτή αύξηση μεταφράζεται σε 27.700 επιπλέον ανέργους, με αποτέλεσμα το σύνολο των ανέργων στη Γαλλία να φθάνει, πλέον, τα 3.112.000 άτομα. Μάλιστα, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η πλειοψηφία των ανέργων είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα, μάλιστα, με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των ανέργων, τους τελευταίους 12 μήνες, έχει αυξηθεί κατά 5,8% και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς έχουν δρομολογηθεί χιλιάδες απολύσεις τόσο από τη βιομηχανία (Πεσινέ - Μουλινέξ, Πεζό, Ρενό), όσο και από τον τραπεζικό και στρατιωτικό τομέα.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω στοιχεία, προφανώς, πρέπει να γίνει αντιληπτή και η δραματική μείωση της δημοτικότητας του Γάλλου πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Γάλλου πρωθυπουργού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, καθώς μόλις το 24% των Γάλλων θεωρεί σωστές τις ενέργειές του τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στο θέμα της οικονομίας. Εξίσου χαμηλά είναι και τα ποσοστά της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, παρά την πρόσφατη προσπάθειά του να διευρύνει το ρόλο της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. Οι Γάλλοι, στην πλειοψηφία τους, φαίνεται ότι συμφωνούν με την προσπάθεια αυτή, χωρίς, όμως, η άποψή τους αυτή να αυξάνει και τη συμπάθειά τους προς τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αντίθετα, συντριπτικό είναι το ποσοστό των Γάλλων που πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα (70%), ενώ το 80% νιώθει έντονα ότι απειλείται από την ανεργία και ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, ανά πάσα στιγμή, να βρεθεί χωρίς εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ