Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην επέτειο της συμφωνίας η ένταση κλιμακώνεται

Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές χώρες δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη και, χτες, βρέθηκε στην Ισπανία, όπου τιμήθηκε η επέτειος της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία. Στο μεταξύ, τα πνεύματα στη Χεβρώνα, που βρίσκεται και στο επίκεντρο των πρόσφατων συνομιλιών, παραμένουν ιδιαίτερα οξυμένα και η παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας είναι ενισχυμένη όσο ποτέ άλλοτε.

"Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει, επανειλημμένως, δείξει την απροθυμία του να εφαρμόσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες όχι μόνο με τους Παλαιστινίους, αλλά και με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και σε πόλεμο, προκειμένου να μην υποχωρήσει και να συνεχίσει τη σκληρή πολιτική του". Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Αν και ο Γιάσερ Αραφάτ, στη συνέντευξή του, δεν κρύβει την απογοήτευσή του από τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και την απαισιοδοξία του για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αποφεύγει να επεκταθεί σχετικά με την εκτίμησή του περί πολεμικής σύρραξης.

Στη Μαδρίτη τιμήθηκαν τα πεντάχρονα της "ειρηνευτικής συμφωνίας"

Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε σειρά επαφών, χτες, στη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε μετά από πρόσκληση της ισπανικής κυβέρνησης, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την υπογραφή της πρώτης ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλεθ και με τον Ισπανό βασιλιά, επαναδιατύπωσε τους φόβους και τις ανησυχίες του για την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και επέρριψε τις ευθύνες της έντασης που επικρατεί στην ισραηλινή κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του περί πολέμου στην εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". Πριν φτάσει στην Ισπανία, ο Αραφάτ μετέβη, για λίγες μόνο ώρες, στην Αλγερία, όπου συναντήθηκε με τον Αλγερινό Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών.

Στην επέτειο της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την υπογραφή της πρώτης ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας είχε προσκληθεί να μετάσχει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, όμως, δεν ανταποκρίθηκε. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρκέστηκε να γνωστοποιήσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μαδρίτη στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς θα πηγαίνει στη Λισαβόνα, για να πάρει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Καζάνι που βράζει η Χεβρώνα

Ετοιμη να εκραγεί είναι η πόλη της Χεβρώνα, όπου οι Εβραίοι έποικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Παρά τη διακοπή, έστω και προσωρινά, των σχετικών ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας των 450 κατοίκων που παραμένουν στο κέντρο της Χεβρώνα ανάμεσα σε, περίπου, 100.000 Παλαιστινίους, δήλωσαν, χτες, ότι θα καταλάβουν 20 εγκαταλειμμένα κτίρια, που βρίσκονται στον αραβικό τομέα της πόλης, έτσι ώστε να αναγκάσουν τον ισραηλινό στρατό να παραμείνει.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων και οι αρχές της πόλης εκφράζουν φόβους ότι η ένταση θα κλιμακωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με απρόβλεπτες συνέπειες. Ηδη, χτες, η ισραηλινή αστυνομία, συνοδευόμενη από τον στρατό, ενίσχυσε την παρουσία της στην πόλη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, και άνοιξε πυρ στον αέρα για να αποτρέψει συγκρούσεις εξαγριωμένων εποίκων με Παλαιστινίους. Ο εβραϊκός οικισμός στο κέντρο της πόλης παραμένει αυστηρά φρουρούμενος, ενώ όλα τα παλαιστινιακά σπίτια που βρίσκονται στην περίμετρο ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ