Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Απέχουν οι αλβανόφωνοι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν χτες την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας.

"Οι εκλογές που διοργανώνονται από το Βελιγράδι δε μας αφορούν, δεν είναι δικές μας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είχαν τις δικές τους εκλογές το 1992", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ηγέτης της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου.

Στη διάρκεια των γενικών εκλογών αυτής της Κυριακής πρέπει να αναδειχτούν 13 βουλευτές της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου στο 138μελές Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Μποϊκοτάροντας τις εκλογές αυτές, οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου (που αποτελούν το 90% του πληθυσμού της περιοχής) θα δώσουν τη δυνατότητα στους Σέρβους και Μαυροβούνιους της περιοχής να εκλέξουν μόνοι τους τους αντιπροσώπους τους. Το ενδεχόμενο αυτό έκανε και χτες κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης να μιλούν για "συμμαχία" ανάμεσα στον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Ουσιαστικά ο Μιλόσεβιτς διατηρεί την εξουσία χάρη στο συνασπισμό με τον Ρουγκόβα", ισχυρίστηκε ο Ζόραν Τζίντζιτς, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, προσθέτοντας ότι "χωρίς το 10% των εδρών που τους προσφέρονται στο Κοσσυφοπέδιο, οι Σοσιαλιστές θα έχαναν τις εκλογές"!

Στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, οι βασικοί πρωταγωνιστές στη Σερβία είναι: - Ο συνασπισμός κομμάτων που αποτελείται από τρεις παρατάξεις (δηλαδή, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Μιλόσεβιτς, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά της συζύγου του Μιλόσεβιτς και τη Νέα Δημοκρατία του Ντούσαν Νιχαϊλοβιτς).

- Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης Ζάγιεντο (Μαζί), που αποτελείται από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και το Κόμμα Πολιτών της Βέσνα Πέσιτς.

- Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόγισλαβ Σέσελι.

Στο Μαυροβούνιο, βασικοί "αντίπαλοι" θεωρούνται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Λαϊκή Ομόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ