Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Ο χορός των κατασκόπων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αμείλικτος συνεχίζεται ο πόλεμος των κατασκόπων "φαντασμάτων", τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Ρουμανία, μετά από τις τεράστιες διαστάσεις που έχουν δοθεί στο θέμα της συνεργασίας του πρώην υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Σαρλ Ενρί, με τις μυστικές υπηρεσίες των ανατολικών χωρών επί ψυχρού πολέμου. Βέβαια, σαφείς απαντήσεις, μάλλον, δεν πρόκειται να δοθούν, αφού τόσο ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο ίδιος ο Ενρί, όσο και ο στενός του φίλος Φρανσουά Μιτεράν, που φέρεται να γνώριζε τις δραστηριότητες του συνεργάτη του, δε βρίσκονται εν ζωή.

Στην κατασκοπολογία εισήλθε, χθες, και ο ρουμανικός Τύπος καθώς οι ρουμανικές μυστικές υπηρεσίες εμφανίζονται να έχουν συνεργαστεί με τον Ενρί. Στην πλειοψηφία τους οι ρουμανικές εφημερίδες μιλούν για "στημένη υπόθεση". Συγκεκριμένα, η "Αντεβαρούλ" υποστηρίζει ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική περίοδος που "έσκασε η βόμβα Ενρί", καθώς μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Γαλλία εξέφρασε την υποστήριξή της στην ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας ο αρθρογράφος τονίζει ότι πίσω από την όλη υπόθεση κρύβονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες προσπαθούν να "χτυπήσουν τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρουμανίας". Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση του θέματος από την εφημερίδα "Εβενιμέντουμ Ζιλέι", η οποία, επιπλέον, "υπενθυμίζει" ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επινοούν τέτοιου είδους υποθέσεις και μάλιστα τώρα που "ο διάσημος πράκτορας είναι νεκρός".

Η υπόθεση Ενρί, όμως, κυριάρχησε και στον γαλλικό Τύπο, χθες. Ο Πιερ Μαριόν, πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της Γαλλίας είχαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες των ανατολικών χωρών. Στο θόρυβο εμπλέχτηκε και ο Ρολάν Ζακάρ, πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Τρομοκρατία, ο οποίος αποκάλυψε ότι πράκτορες του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαν πλησιάσει περισσότερους από 180 Γάλλους υπηκόους, των οποίων τα ονόματα είχαν τεθεί στη διάθεση των γαλλικών κυβερνήσεων και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση ο Φρανσουά Μιτεράν να είχε υπουργοποιήσει έναν ύποπτο.

Παρά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η υπόθεση Ενρί, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα του γιου του Ενρί να ριχτεί φως στην υπόθεση και να ξεκαθαριστεί η θέση του πατέρα του. Ανάλογο αίτημα εκφράστηκε και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και από την εφημερίδα "Λε Μοντ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ