Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Η φτώχεια στη Βουλγαρία

Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Βουλγαρία, κυκλοφορούσε ένα μακάβριο ανέκδοτο: "Ολοι δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα... όποιος, όμως, καταφέρει να ζήσει, τότε την επόμενη άνοιξη θα έχει ήδη μετανιώσει...". Ακόμα και το ανέκδοτο αυτό είναι από μια άποψη ενδεικτικό της τραγικής πλέον οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που κυριαρχεί στη γειτονική μας Βουλγαρία, έξι και πάνω χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της χώρας αυτής να έχουν περιέλθει κυριολεκτικά σε απόγνωση... Ενδεικτικές, όμως, είναι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, το 97% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί καμιά στροφή στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών ζωής στην πατρίδα τους.

***

Στα πλαίσια λοιπόν, ενός τέτοιου καταθλιπτικού κλίματος, οι Βούλγαροι πολίτες καλούνται και πάλι, την ερχόμενη Κυριακή, να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας. Οποιος, όμως κι αν εκλεγεί θα έχει να επιλύσει τρομερά δύσκολα προβλήματα. Σίγουρο είναι ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο σκληρότερος των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες στατιστικές, το 90% των Βουλγάρων σήμερα ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι αγορές και τα καταστήματα είναι γεμάτα με κάθε είδους πολυτελή εμπορεύματα και όχι μόνο ντόπια. Τι σημασία, όμως, έχουν όλα αυτά, αφού οι κάτοικοι δεν έχουν "φράγκο" στην τσέπη.

Σήμερα, ο μέσος μηνιαίος μισθός φθάνει στα 8.000 λέβα (περίπου 10.000 δραχμές). Οι τιμές εκτινάσσονται συνεχώς σε νέα ύψη. Η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακόμα και παρά τη θέλησή της, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, το οποίο έχει υπαγορεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και να οι καταστροφικές συνέπειες: Το νόμισμα της χώρας, το λέβο, από την αρχή ακόμα αυτού του χρόνου, γνωρίζει μια κάθετη πτώση με αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία του κατά 300%. Τα κρατικά ταμεία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, είναι κυριολεκτικά άδεια... Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν συρρικνωθεί στο ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή μάλιστα που το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται στο τεράστιο ύψος των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

***

Κατά τα άλλα, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων θα στοιχίσουν την καταστροφή νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να προστεθούν και νέες δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στην ήδη μεγάλη στρατιά τους, που σήμερα ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. Και οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν χωρίς η Παγκόσμια Τράπεζα να είναι πρόθυμη να χορηγήσει τις απαιτούμενες πιστώσεις. Αλλά και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ηδη 14 τράπεζες ήταν αναγκασμένες να κλείσουν, αφού δεν ήταν σε θέση κάνουν τις κανονικές πληρωμές...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίση στη Βουλγαρία; (2014-08-02 00:00:00.0)
Γιορτές χωρίς δώρα (2006-12-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-02-09 00:00:00.0)
Παραίτηση Βίντενοφ (1996-12-24 00:00:00.0)
Επίθεση Ζέλεφ κατά της κυβέρνησης (1996-05-23 00:00:00.0)
Οξύτατη νομισματική κρίση (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ