Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μέτωπο στην καταστροφική πολιτική

- Τι οδήγησε στην απόφαση όλων των μαζικών φορέων της Λάρισας, για κοινό μέτωπο κατά της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, με αφετηρία το κοινό συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης;

- Πρέπει, κατ' αρχάς, να πω πως πραγματικά πρόκειται για μια καινούρια και πολύ πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά, που τόσοι μαζικοί φορείς συντονίζουν τον αγώνα τους σε κοινό μέτωπο για την ανατροπή μιας πολιτικής, που πλήττει δραματικά όλη την οικονομία του νομού και, ξεχωριστά, αγρότες, εργάτες, υπαλλήλους, τους επαγγελματίες και τον εμπορικό κόσμο. Με την πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, καταστρέφεται η παραγωγική βάση. Μικροί και μεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και η φτώχεια μεγαλώνει και επεκτείνεται, ενώ χιλιάδες αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Πολλοί άλλοι εργατοϋπάλληλοι βρίσκονται στο δρόμο της ανεργίας, καθώς, επίσης, κλείνουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μαγαζιά. Οι επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των αγροτών και των άλλων εργαζομένων και της φτώχειας που εξαπλώνεται, μπροστά σε μια πρωτοφανή πτώση του τζίρου τους και τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Η κατάσταση αυτή συνειδητοποιείται από όλο και πιο πολλούς, ανεξάρτητα τι ψήφισαν, ότι είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ, που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - θεωρούν μονόδρομο. Αλλά οι ίδιες οι καταστροφικές εξελίξεις μάς πείθουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και δεν μπει φρένο, θα υπάρξει έκρηξη μαζικής ανεργίας και φτώχειας.

- Τι είναι εκείνο, όμως, που τώρα σας οδηγεί, όλους τους μαζικούς φορείς, να αγωνιστείτε σε κοινό μέτωπο ενάντια σ' αυτήν την πολιτική;

- Είναι, πρώτα απ' όλα, η έκρηξη των προβλημάτων, που έχουν "κοινή ρίζα" την αντιλαϊκή πολιτική. Πολλοί, που είχαν αυταπάτες και περίμεναν κάτι να αλλάξει με τις εκλογές, διαπιστώνουν, τώρα, πως τους κορόιδεψαν. Ο προϋπολογισμός, που, ήδη, έφτιαξε η κυβέρνηση και είναι ο σκληρότερος της τελευταίας δεκαπενταετίας, δεν αφήνει πλέον περιθώρια. Η τυφλή υλοποίηση των εντολών του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ δε θα αφήσει τίποτα όρθιο! Θα καταστρέψει ό,τι ακόμα έχει μείνει από την παραγωγική βάση στην αγροτική οικονομία και τη βιομηχανία, ενώ γίνεται γιουρούσι με τη φορομπηχτική πολιτική και την παραπέρα δραστική μείωση των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών.

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι μονόδρομος αυτή η σκληρή πολιτική. Μπορεί να ανατραπεί και πώς;

- Αυτή η πολιτική της υποτέλειας είναι μονόδρομος για τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια. Αυτούς εξυπηρετεί η κυβέρνηση, ενώ καταστρέφει τη χώρα μας, την παραγωγή και εμάς, τους εργαζόμενους και τους αγρότες. Γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε σκληρά, να την ανατρέψουμε πριν είναι αργά. Και επειδή συνειδητοποιούμε ότι αυτό θα το πετύχουμε μόνο με συντονισμένους αγώνες, που συσπειρώνουν αγωνιστικά όλους τους εργαζόμενους και τους αγρότες, που πλήττονται, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αγωνιστικό μέτωπο. Πιστεύουμε ότι το Μέτωπο κατά της καταστροφικής πολιτικής, γρήγορα, θα πάρει διαστάσεις και σε άλλες περιοχές και νομούς της χώρας.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ