Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο χορό της "διείσδυσης"

Στην παρουσίαση ενός φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων του ΟΤΕ στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών στην πενταετία 1996-2000, προέβη σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Οργανισμού. Βέβαια, ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα, σχετικά με το ποια οικονομικά συμφέροντα θα καρπωθούν αυτή τη διείσδυση στο έδαφος των υπό λεηλασία πρώην σοσιαλιστικών χωρών, καθώς είναι αρκετές ήδη οι καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις για τη διείσδυση μεγάλων πολυεθνικών σ' αυτές τις αγορές.

Ζητούμενο, επίσης, παραμένει κατά πόσο ο Οργανισμός μπορεί να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους του, δεδομένου ότι το τηλεπικοινωνιακό, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον αυτών των χωρών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα, ενώ τα δειλά βήματα, έστω, που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ, δε βρίσκουν την απαιτούμενη στήριξη του ελληνικού κράτους και των αντίστοιχων φορέων του. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΤΕ έχει ζητήσει την υποστήριξη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών και των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Προς το πρώτο, ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει διατυπώσει και το αίτημα για φοροαπαλλαγή του 25% των κεφαλαίων που επενδύονται στο εξωτερικό.

Ενδεικτικές του πολιτικού προσανατολισμού των σχεδιαζόμενων επενδύσεων είναι οι δηλώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Πέτρος Λάμπρου. Ενας από τους λόγους, είπε, που ο ΟΤΕ θέτει ως στόχο, με τη διείσδυσή του στις αγορές αυτών των χωρών, είναι η επιδίωξη του ν' αναπληρώσει σ' αυτές τις αγορές το μέρος της εσωτερικής αγοράς που χάνει, εξαιτίας της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού που έχει επιβληθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια τέτοια άποψη, όμως, δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των διοικήσεων του Οργανισμού, που δέχονται άνευ όρων τους κανόνες του ψεύτικου ανταγωνισμού που επιβάλλει το Διευθυντήριο, ενώ ταυτόχρονα παραδίδουν στους ιδιώτες τις κερδοφόρες δραστηριότητες και παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες άλλες που ο ΟΤΕ είναι προ πολλού σε θέση να τις αναπτύξει.

Αλλωστε η συρρίκνωση του ρόλου του στο εσωτερικό της χώρας είναι αυτό που πέραν των άλλων κάνει πιο δύσκολη την υλοποίηση των όποιων επενδυτικών του προγραμμάτων στο εξωτερικό. Είναι π. χ. τουλάχιστον οξύμωρο να επιδιώκει σήμερα ο ΟΤΕ την εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας GSM και DCS - 1800 σε Ρουμανία και Ουζμπεκιστάν, όταν στη χώρα μας χάρισαν την κινητή σε ξένους, ενώ για τη δική του κινητή τηλεφωνία επιμένουν να πάνε με συνεταίρο, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΤΕ δε διαθέτει όλες τις "προϋποθέσεις".

Σύμφωνα με τα σχέδια του, ο ΟΤΕ θα επενδύσει σε τομείς όπως: Η κινητή τηλεφωνία, εξαγορές μεριδίων - ιδιωτικοποιήσεις άλλων Οργανισμών, κατασκευή και εκμετάλλευση υπεραστικών διεθνών κόμβων και γραμμών, καθώς και στη σταθερή τηλεφωνία. Οσον αφορά στο στόχο της ανάπτυξης της Ελλάδας σε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, προωθούνται ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τα εξής δίκτυα οπτικών ινών: ADRIA 1, Θεσσαλονίκης - Φλώρινας Μοναστηρίου, Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Γευγελής, Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Βουλγαρίας, Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης και το Δίκτυο Μαύρης Θάλασσας (BSFOCS). Επίσης ο ΟΤΕ πρόκειται να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου στον κόσμο συστήματος υποβρυχίων οπτικών ινών, με την επωνυμία SEA - ME - WE3, που θα καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις παγκόσμιες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες, συνδέοντας 32 και πλέον χώρες, μέσων σημείων προσαιγιάλωσης, ένα από τα οποία αυτά θα βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ