Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εχει λεφτά για διαφημίσεις...

Στον χορό της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης μπαίνει και η φιλοκυβερνητική νομαρχιακή αρχή Δυτικής Αττικής, η οποία ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ανω Λιοσίων, για να διαφημίζει το έργο της. Τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης καταψήφισαν και κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη της νομαρχιακής αρχής.

60 για διαφήμιση, μηδέν για μαθητές

Με την προγραμματική σύμβαση η νομαρχία δίνει στη δημοτική επιχείρηση για να διαφημιστεί 60 εκατομμύρια ενώ η επιχείρηση βάζει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό. Η σύμβαση αυτή αποτελεί παράδειγμα για το πώς η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Νομαρχιακή μπορεί να ωφελήσει ιδιωτικά συμφέροντα με την κάλυψη των περιβόητων δημοτικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που η νομαρχιακή αρχή κάτω από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έδινε 60 εκατομμύρια στη δημοτική επιχείρηση, η νομαρχία δήλωνε ότι δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τη μεταφορά μαθητών της περιοχής που ζουν μακριά από τα σχολεία τους. Το όλο σκεπτικό που πρόβαλε η νομαρχιακή αρχή για να προχωρήσει στη σύμβαση αυτή ήταν ότι υπάρχει ανάγκη διαφήμισης του έργου και της δράσης της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων.

Η σύμβαση

Οσον αφορά τη σύμβαση αυτή, προβλέπεται να ισχύσει μέχρι τις 31/5/1998 θέτοντας τους εξής όρους στη δημοτική επιχείρηση:

Να παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό, να έχει την ευθύνη, για την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και έκδοση έντυπου διαφημιστικού υλικού. Από την πλευρά της η νομαρχία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει γραφείο Τύπου.

Η σύμβαση όμως, αφήνει κενά σχετικά με την ίδια τη νομιμότητα της σύναψής της, ενώ δε διευκρινίζεται αν θα έχουν δικαίωμα προβολής και οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) και νομαρχιακός σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης, καταψήφισε και κατήγγειλε τη σύμβαση. Στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι με τη σύμβαση αυτή ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης στη νομαρχία και επισήμανε ότι η προπαγάνδιση του έργου της νομαρχίας πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις υπηρεσίες της. Τόνισε επίσης ότι η νομαρχία πρέπει να δημιουργήσει δικό της γραφείο Τύπου. Λατομεία ΧΑΛΥΨ

Στην προχτεσινή συνεδρίαση το ΝΣ ασχολήθηκε και με τις καταγγελίες που έγιναν από φορείς και τον Α. Χοροζάνη, μετά το ατύχημα της εντεκάχρονης Σταυρούλας Ρεντούμη για τη λειτουργία του λατομείου ΧΑΛΥΨ στην περιοχή Κεραμιδέζα της Μάνδρας. Το θέμα έφερε στο ΝΣ ο Α. Χοροζάνης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η εταιρία δεν έχει άδεια λειτουργίας για τα στρέμματα που εκμεταλλεύεται. Κατήγγειλε ακόμα ότι ενώ η περιοχή "Κεραμιδέζα" είναι ρητινοπαραγωγική και δασική, ο ιδιοκτήτης των Λατομείων Κ. Αναγνωστάκης κατάφερε με τρεις αγωγές να έχει δικά του 1.250 λατομικά στρέμματα. Το ΝΣ αποφάσισε τελικά να βάλει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του χώρου σε πέντε χρόνια και παράλληλα να προωθήσει την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων ώστε να μπορέσει μετά να ανακαλέσει την άδεια που έχει το λατομείο.

Λατομεί για αποκατάσταση

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όμως στη συνεδρίαση για τις σωρείες παρανομιών των Λατομείων με την άδεια του κράτους ήταν ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Βιομηχανίας της νομαρχίας Κ. Ντότος ο οποίος είπε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε λατομική αφού όλα τα συναρμόδια υπουργεία και η γενική γραμματεία δασών έκριναν όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία, θετικές και έδωσαν άδεια εκμετάλλευσης. Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Ντότος όταν είπε ότι το 1993 το λατομείο ανανέωσε την άδεια εκμετάλλευσης για δύο χρόνια για 207 στρέμματα ενώ το υπουργείο Γεωργίας του έδωσε άδεια για αποκατάσταση 500 στρεμμάτων. Τα 500 στρέμματα όμως δεν είχαν λατομευτεί. Ετσι η εταιρία αποφάσισε πρώτα να λατομήσει τα 500 στρέμματα και ύστερα να τα αποκαταστήσει!

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ ζήτησε να καταγγελθούν όλα τα υπουργεία ότι ενήργησαν σε όφελος των ιδιωτών καταστρέφοντας το δάσος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ