Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ
"Κλείνουν" τα ΤΕΙ οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί

Αντιδρούν στην τροπολογία που οδηγεί στην απαξίωση τον κλάδο τους και υπονομεύει το επίπεδο σπουδών

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι Σύλλογοι Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τον κλάδο και υπονομεύουν το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ. Οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων σε όλη τη χώρα αποφάσισαν κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών των ΤΕΙ και απεργία διαρκείας όλων των ΤΕΙ της χώρας.

Ηδη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Προσωπικού σε απεργία βρίσκονται τα ΤΕΙ Κοζάνης και Σερρών ενώ στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν τις επόμενες μέρες τα ΤΕΙ Καβάλας, Λάρισας, Ηρακλείου και τα υπόλοιπα ΤΕΙ, ένα κάθε μέρα, με τελευταία τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τις 25 μέχρι τις 29 Νοέμβρη αποφάσισε χτες η ΓΣ του συλλόγου των εκτάκτων εκπαιδευτικών του Ιδρύματος.

Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του Διδακτικού Προσωπικού των ΤΕΙ και καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες, διαμαρτύρονται για τα έντονα προβλήματα που δημιούργησε στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και ζητούν την άμεση αναστολή της. Η επίμαχη τροπολογία θίγει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα καθώς περιορίζει τις ώρες διδασκαλίας για τους έκτακτους σε 10 ώρες τη βδομάδα, 2 μαθήματα και ένα μόνο τμήμα ενός ΤΕΙ, περιορίζει τη συμμετοχή στα όργανα του ΤΕΙ, χάνεται η ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι για τους περισσότερους, αύξησε τα προσόντα στις νέες προκηρύξεις θέσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, ενώ απαγορεύονται οι εκπαιδευτικές άδειες και οι άδειες ασθένειας. Παράλληλα, με την επίμαχη τροπολογία οι έκτακτοι καθηγητές μετονομάζονται σε "συνεργάτες", κάτι που σύμφωνα με την Ομοσπονδία υποδηλώνει δευτερεύον διδακτικό έργο για περιστασιακές και μερικές ανάγκες.Με την επίμαχη τροπολογία, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες διαιωνίζοντας το θεσμό των εκτάκτων και στην προσπάθειά του να περιορίσει το κόστος σπουδών περικόπτει μισθούς και θίγει θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα, απαξιώνοντας το θεσμό του έκτακτου και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τις σπουδές στα ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ