Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κερδοσκοπία με το ελαιόλαδο

Ακόμα να πληρωθούν τις περσινές επιδοτήσεις οι ελαιοπαραγωγοί και τις αποζημιώσεις οι παραγωγοί σταφυλιών

(Του ανταποκριτή μας Χριστόφορου ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Στην τιμή των 1.180 δραχμών το κιλό αποφάσισαν να αγοράσουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς, ενώ η ΕΑΣ Ηρακλείου θα αγοράζει το λάδι οξύτητας 5 βαθμών - το λεγόμενο βιομηχανικό - με 880 δραχμές το κιλό. Ωστόσο, μόλις ανακοινώθηκαν οι τιμές αυτές, λαδέμποροι κερδοσκόποι σπεύδουν στα χωριά και προσφέρουν μερικές δραχμές παραπάνω - 10 ως 15 όλες κι όλες! - προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να πουλήσουν σε κείνους το προϊόν τους.

Μ' αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να περάσει στους ιδιώτες εμπόρους όλη η παραγωγή λαδιού και να αποδυναμωθεί η παρουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων στην αγορά του λαδιού, πράγμα που μακροπρόθεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον για τις οργανώσεις, αλλά και για την ελαιοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς. Επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ελαιοκαλλιέργεια, συνεταιριστές της περιοχής καλούν τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στους κερδοσκόπους λαδέμπορους και να στηρίξουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Πέραν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τις επιδοτήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου περιόδου 1995-'96 και, τώρα, οι αρμόδιοι της Αγροτικής Τράπεζας στην περιοχή υπόσχονται να αρχίσει η εξόφληση από την ερχόμενη βδομάδα. Αλλά και οι αμπελουργοί, οι οποίοι παρέδωσαν την παραγωγή σταφυλιών, που είχε υποβαθμιστεί από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη, μένουν ακόμα απλήρωτοι. Οι αρμόδιοι της ΑΤΕ υπόσχονται ότι θα εγκριθεί αύριο το σχετικό κονδύλι, προκειμένου να αρχίσει η πληρωμή από την ερχόμενη βδομάδα, την Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ