Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥ(Ν)γχύσεις και εκβιασμοί

Τελικά διαφθορά, κουτοπονηριά και εκβιασμός πάνε χέρι χέρι. Αν στα προηγούμενα προσθέσει κανείς την απέχθεια των στελεχών του ΣΥΝ για κάθε είδους διεργασία ανάπτυξης κινήματος που θα σέβεται παραδόσεις, θα δείχνει τον ένοχο, θα εκπέμπει ελπίδα και αξιοπρέπεια, τότε ίσως και με τη βοήθεια της ψυχιατρικής κατανοήσει τις σκέψεις και τις θέσεις του ΣΥΝ για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Γιατί τα στελέχη του ΣΥΝ συμφωνούσαν και με τις απόψεις της Επιτροπής Πολιτών και με τους 60 (Φούρας, Χριστοδουλάκης, Μαρούκης, Λογοθέτης) - που δήλωναν σε διακηρύξεις τους "Φτάνει πια! Να τελειώνουμε με αυτό τον γιορτασμό". Συμφωνούσαν και με το Δίκτυο και με τον κ. Κωνσταντόπουλο που δήλωνε ότι ο γιορτασμός πρέπει να εξαντλείται σε συμπόσια για την παιδεία. Συμφωνούσαν και με τον αντιπρύτανη κ. Πολύζο και με τον "αγωνιστή" κ. Μπαλαούρα. Δηλαδή, ο Συνασπισμός συμφωνούσε και με το επίσημο ΠΑΣΟΚ και τους εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με τους εν δυνάμει ΠΑΣΟΚους.

Είχε την αγωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα να διαμορφώσει τους όρους για άλλου τύπου γιορτασμό του Πολυτεχνείου, συμμετέχοντας σε όλες τις επιτροπές κατάργησής του.

Αφού είδε ότι δεν πέρναγε ένας γιορτασμός τύπου "Μεγάρου", με κοσμοπολίτικο περιεχόμενο και ευρωκλαψιάρικη επαιτεία, θεώρησε σωστό να εκφραστεί μέσω της "δημοκρατικά εκλεγμένης" Επιτροπής Πολιτών - απ' αυτές που συχνά - πυκνά στήνουν διάφοροι... πολίτες, όταν οι συσχετισμοί στο κίνημα δεν τους ευνοούν - και να προσδιορίσει το αν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το Πολυτεχνείο τις ημέρες του γιορτασμού, από το αν η Επιτροπή Πολιτών θα κάνει ή δε θα κάνει κάποια ανύπαρκτη εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής.

Λέμε ανύπαρκτη γιατί πουθενά δεν παρουσιάστηκε πρόγραμμα ή έστω ένα στοιχειώδες περιεχόμενο εκδήλωσης από κανέναν επιτροπάριο. Ομως έτσι μένουν ανοιχτές οι πύλες και τα οράματα του Πολυτεχνείου; Εκφυλίζοντας την κορύφωση του γιορτασμού, που είναι η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία; Μένουν ανοιχτά τα οράματα του Πολυτεχνείου, όταν ομάδες και ομαδούλες, με ή χωρίς προθέσεις κακές, στήνουν επιτροπές θέλοντας να παίξουν το ρόλο της "νταντάς" του κινήματος;

Ανοιχτά οράματα και ανοιχτές πόρτες στο συμβιβασμό και την ιδιοτέλεια δεν πάνε μαζί. Και κάτι ακόμα. Ολοι αυτοί που ήθελαν "ανοιχτό" το Πολυτεχνείο το βράδυ της Κυριακής, έβαζαν την προϋπόθεση ότι οι Κομμουνιστές θα ήταν μέσα και θα το περιφρουρούσαν. Εμφανώς υπάρχει πια έλλειμμα πολιτικής ηθικής στα στελέχη του ΣΥΝ, που ενώ κρατάνε ψηλά τη σημαία της υποδούλωσης του λαού μας στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, ενώ δε θέλουν και δεν τολμούν να πουν κουβέντα για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης τις αμερικανικές βάσεις, το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, εκτοξεύουν ανέξοδες κορόνες για την ουσία του γιορτασμού του Πολυτεχνείου και για την προοπτική του.

Μαζί με τα προηγούμενα είναι χρήσιμο και διδακτικό να επισημάνουμε τις απειλές που εκτοξεύει η "Αυγή" προς το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον πρύτανη του ΕΜΠ και τη Σύγκλητο και τις παροτρύνσεις της να επανεξετάσουν τη στάση που τήρησαν, τις οποίες ανακατεύει με τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, για ερευνητικά προγράμματα. Ομως είναι γνωστό ότι η εκτόξευση απειλών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δειλών κυρίως ανθρώπων, σαν ορισμένους που βρήκαν άσυλο μέσα στο μπλοκ της Επιτροπής Πολιτών για να φωνάξουν το φασιστικής έμπνευσης σύνθημα "Ο Κυριακίδης ήταν μόνο η αρχή". Δηλαδή, η περσινή δολοφονική επίθεση στο μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γ. Κυριακίδη, από ομάδες φασιστοειδών, που έστειλαν τον σύντροφο μας αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο, βρήκε προστασία στο εσωτερικό του μπλοκ αυτών που θέλουν "ανοιχτό" την Κυριακή το βράδυ το Πολυτεχνείο και κλειστό στις συνειδήσεις των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας.

Οσο για τις επιθυμίες του κ. Πρωτονοτάριου, που τις έβαλε και σε χαρτί για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία για τις απόψεις του, θέλουμε να επισημάνουμε:

α) Οτι οι μερικές εκατοντάδες πρώην σύντροφοί μας, που λιποτάκτησαν από το κίνημα, βοήθησαν στο να ενεργοποιηθούν σ' αυτό χιλιάδες άλλοι.

β) Αν ποτέ - αν - πυκνώσουν οι γραμμές της "πραγματικά σύγχρονης και ενωτικής Αριστεράς" όπως την "ενώνει" ο ΣΥΝ, τότε ούτε γιορτασμό του Πολυτεχνείου θα έχουμε ούτε ανάπτυξη του κινήματος ούτε διεργασίες για το ριζοσπαστισμό σε προοδευτική κατεύθυνση της νεολαίας.

γ) Οσο για το πόσοι θα μείνουμε στο ΚΚΕ, δεν έχει ο κ. Πρωτονοτάριος παρά να δει τους χιλιάδες νέους που συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου στα μπλοκ της ΚΝΕ και να τους συγκρίνει με το αξιοθρήνητο κινητό "πηγαδάκι" των νεολαίων του ΣΥΝ. Ισως τότε καταλάβει πού βρίσκεται το μέλλον και η ελπίδα.

Στ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ