Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αστεγη" η λαϊκή στέγη

Η αντιλαϊκή πολιτική των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων όξυνε επικίνδυνα το πρόβλημα της λαϊκής στέγης. Ο "σφαγιασμός" των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων και η απελευθέρωση των ενοικίων έπληξαν διπλά τους εργαζόμενους

Το πρόβλημα της "λαϊκής στέγης" ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούσαν και εξακολουθούν να απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι και είναι αναγκασμένοι να ζουν με το βραχνά του ενοικίου. Ελέω της γαλαζοπράσινης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, οι εργαζόμενοι από τη μια βλέπουν κάθε χρόνο να απομακρύνεται το όνειρό τους να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη και από την άλλη πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από το ισχνό εισόδημά τους για νοίκι. Η καθημερινή πραγματικότητα βεβαιώνει ότι τα απελευθερωμένα νοίκια αυξάνονται με ρυθμούς πολύ πάνω από τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν πανάκριβα και δίνονται με το σταγονόμετρο. Ετσι, τα διαμερίσματα νοικιάζονται σήμερα γύρω και πάνω από 1.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για κάθε 1.000.000 εκατ. δραχμές στεγαστικό δάνειο με ελεύθερο διαπραγματεύσιμο επιτόκιο η μηνιάτικη δόση ξεπερνά τις 20.000 δραχμές. Οσο για τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια αυτά δίνονται με το σταγονόμετρο και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αγοράσει δικό του σπίτι μόνο με το στεγαστικό δάνειο, αν δεν έχει ένα γερό κομπόδεμα στην άκρη.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά στο τετρασέλιδο αφιέρωμά του μια σχετικά αναλυτική εικόνα για τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων:

  • Με επιδοτούμενο επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας σε εργαζόμενους και άλλους δικαιούχους από τις κρατικές τράπεζες (Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική).
  • Με επιδοτούμενο επιτόκιο για αγορά ή ανέγερση κατοικίας σε δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Με ελεύθερο διαπραγματεύσιμο επιτόκιο από άλλες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.
  • Με επιδοτούμενο επιτόκιο για αγορά κατοικίας με τη συνδρομή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή και συμμετοχή στις κληρώσεις των εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ.

Το θέμα των στεγαστικών δανείων ήταν ένα από τα μέσα που αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για ψηφοθηρία από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές είχαμε και "ξεπάγωμα" των στεγαστικών δανείων με εγκρίσεις αιτήσεων που περίμεναν μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια και εξαγγελίες για βελτίωση που "θα" γίνει στους όρους χορήγησης των στεγαστικών δανείων. Φυσικά, οι εξαγγελίες παρέμεναν κενό γράμμα και αντί για βελτίωση των όρων στεγαστικών δανείων, ερχόταν η "επόμενη μέρα", που το κυβερνών κόμμα σφάγιαζε τα κονδύλια του προϋπολογισμού για επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, ενώ "πάγωνε" η διαδικασία έγκρισης των χιλιάδων αιτήσεων. Ενδεικτικά της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν οι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο μεγάλο θέμα της λαϊκής στέγης, είναι και τα εξής:

  • Από τα 150.000 δάνεια που είχαν εξαγγελθεί ότι θα δοθούν στο πενταετές πρόγραμμα 1983 - '87 από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των δανείων που δόθηκαν για την πενταετία ήταν μόλις 8.888 και δόθηκαν μέχρι και τις εκλογές του 1985. Αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, αντί για "ακόμη καλύτερες μέρες", διακόπηκε η εφαρμογή του προγράμματος και σταμάτησαν οι εγκρίσεις και εκταμιεύσεις δανείων για εργατική κατοικία.
  • Το 1988 εξαγγέλθηκαν τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική. Στο κυνήγι της ψήφου και στα πλαίσια της πολιτικής του "Τσοβόλα δώστα όλα" δόθηκαν αρκετά δάνεια, τα οποία "μπήκαν στο γύψο" αμέσως μετά τις εκλογές.
  • Από το 1990 άρχισε ο σφαγιασμός των προβλεπόμενων επιδοτήσεων στα δάνεια για λαϊκή στέγη και το 1992 αποφασίστηκε και ο περιορισμός του χρόνου επιδότησης στο μισό της διάρκειας του δανείου, τόσο για τα παλιά δάνεια όσο και στα νέα δάνεια που θα χορηγούσαν οι τράπεζες για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Ακόμη σήμερα περιμένουν στο... ακουστικό τους περίπου 25.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κλπ.) που έχουν υποβάλει αίτηση για στεγαστικό δάνειο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα και ενώ ήταν ανοιχτό το θέμα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές - αν οι συνοδοιπόροι στον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ δεν τα έβρισκαν στην επισφράγιση της συντηρητικής πολιτικής με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο "πρόκειται" μέσα στον επόμενο μήνα να εγκρίνει τις 27.000 αιτήσεις που εκκρεμούν από το 1990 μέχρι σήμερα. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η συγκεκριμένη πληροφορία έκρυβε ή όχι προεκλογικές σκοπιμότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στεγαστικά δάνεια σε όλους (2003-04-01 00:00:00.0)
Τα στεγαστικά δάνεια (2000-03-05 00:00:00.0)
Μειώνονται κατά 2 μονάδες τα επιτόκια από την Πρωτοχρονιά (1998-12-29 00:00:00.0)
Φτηνότερα αλλά... ακριβά τα τραπεζικά δάνεια (1998-12-10 00:00:00.0)
Στεγαστικά δάνεια και από την Αγροτική (1998-05-13 00:00:00.0)
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναχρηματοδότησης (1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ