Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Πριν μια βδομάδα οι διευθυντές των καρδιοχειρουργικών μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία με μια συνέντευξη Τύπου προκάλεσαν αίσθηση στο Πανελλήνιο. Επί μια, όμως, εβδομάδα το υπουργείο Υγείας τήρησε σιγή ισχύος. Αργά χτες το βράδυ ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης δήλωσε... τηλεοπτικά, ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει και το υπουργείο για τον πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων που στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον του ΕΣΥ και εναντίον όλων. Ηρθε πράγματι η ώρα για να ακουστούν ορισμένες αλήθειες, πέρα απ' τη σπίλωση και το μελάνι που κατά καιρούς χύθηκε; Ηρθε δηλαδή η ώρα ν' ακουστεί η αυτοκριτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να διακηρυχτεί προς τον Ελληνικό λαό ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Θα ακουστεί, δηλαδή, πέρα από σχέδια και μεγαλόστομες διακηρύξεις, ότι θα τεθεί φραγμός στην πιο άγρια και ασύδοτη αγορά υπηρεσιών υγείας της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζουν διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες την ελληνική αγορά υγείας;

Οι μέχρι στιγμής πάντως αλήθειες που ισχύουν για την κυβέρνηση είναι ότι συνέχισε - και μάλιστα με ζηλευτή συνέπεια - την πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας, στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης. Αντί μάλιστα να κοιτάξει κατάματα τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας της χώρας, κάλεσε και ξένους εμπειρογνώμονες να αποφανθούν περί του πρακτέου. Κι έτσι ακούσαμε πολλές φορές τον υπουργό να ομιλεί περί ενός "μείγματος" σουηδικού, βρετανικού και καναδέζικου συστήματος υγείας. Το επιμύθιο όλων τούτων των προσεγγίσεων είναι η περισσότερη εισαγωγή στοιχείων της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Χτες ο υπουργός ανακοίνωσε και κατήγγειλε μάλιστα τα λεγόμενα περί μετατροπής των νοσοκομείων σε ΔΕΚΟ και ΑΕ, δηλώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν κρατικά. Είναι όμως προτάσεις - ή τουλάχιστον εμφανίζονται σαν τέτοιες - των επιτροπών τις οποίες συγκρότησε ο ίδιος. Κι όταν αυτές παρουσιάζονται δημόσια δε γίνεται τίποτα άλλο παρά να προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για τα επερχόμενα.

***

Οι επίσημες δηλώσεις του υπουργού δεν μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες. Πέρα απ' την πραγματικότητα της υποβάθμισης υπάρχουν και ενημερωτικές ημερίδες για την υγεία που γίνονται με τη συμμετοχή ξένων παραγόντων για τους εξοπλισμούς, τη διαχείριση και το μάνατζμεντ των νοσοκομείων. Δηλαδή, πριν ακόμα την επαγγελλόμενη μεταρρύθμιση - κατά τη λαϊκή έκφραση - "πλάκωσαν και οι ενδιαφερόμενοι".

Ε, και μην υποστηρίξει κανείς ότι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για τους Ελληνες ασθενείς. Για το εμπόρευμα "υγεία" ενδιαφέρονται. Αλλωστε εδώ και ένα χρόνο το ΙΟΒΕ - το Ινστιτούτο των Ελλήνων βιομηχάνων - είχε αποφανθεί ότι η χώρα μας είναι ένα "καλό πεδίο" για τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας, αφού όμως γίνει αλλαγή νομοθεσίας. Το ΙΟΒΕ υπολόγιζε αυτή την αγορά σε 300 δισ. δραχμές.

Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων στην υγεία με παρεπόμενο τον πόλεμο των συμφερόντων που ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας. Μια ιδιαίτερα αισθητή πλευρά αυτών των παρενεργειών είναι και η παραοικονομία στο χώρο, το "φακελάκι" όπως έχει καθιερωθεί. Είναι μια ηθική αταξία, αλλά πρωτίστως είναι ένα οικονομικό μέγεθος που χρήζει κεντρικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι σοβαρές διότι συνεχίστηκαν όλες αυτές οι παρενέργειες επί των ημερών της και στο όνομα των ξένων προτύπων τα ανέχτηκε.

Οι καρδιοχειρουργοί, πέρα από τον τρόπο που χρησιμοποίησαν ή τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για πρόσωπα, έθεσαν συνειδητά ή όχι αυτά τα προβλήματα. Είναι αποκαλυπτικά τα λόγια του κ. Χρ. Λόλα: "Το θέμα της υγείας είναι γενικό και τα νοσοκομεία που στεγάζουν καρδιοχειρουργικές κλινικές έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι τα καρδιολογικά τμήματα. Εκεί έχουμε παγιδευτεί και μεις. Γι' αυτό και πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα".

***

Οι καρδιοχειρουργικές μονάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας και είναι... καταδικασμένες να ακολουθούν την πορεία του. Κάθε, λοιπόν, αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα ακολουθείται και απ' τη βελτίωση των καρδιοχειρουργικών κλινικών. Το "Ωνάσειο" - και κάθε "Ωνάσειο" - πέρα απ' τις όποιες νομικές ενστάσεις και διχογνωμίες δεν μπορεί να λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς. Δεν μπορεί να ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά και μάλιστα με τόσο προκλητικό τρόπο, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ούτε μπορεί το κάθε "Ωνάσειο" με τη συνδρομή μάλιστα της επίσημης πολιτείας να έχει μια αμερικάνικου τύπου προβολή και να αγνοούνται οι σκαπανείς της καρδιοχειρουργικής στα δημόσια νοσοκομεία. Και ας μην αγνοηθεί και τούτο: Κάποιοι ιθύνοντες του Κέντρου, εσκεμμένα ή όχι, εμπλέκονται στη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Ας αξιολογήσουν, τουλάχιστον, τη διπλή κρατική επιχορήγηση του ελληνικού κράτους. Τα απευθείας πέντε δισ., κατ' έτος, απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 2,3 εκατ. για κάθε επέμβαση που παίρνουν απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε επέμβαση. Ο Λόλας του "Ευαγγελισμού" και ο Βομβογιάννης του "Ιπποκράτειου" υποστηρίζουν ότι με 500 εκατ. για κάθε νοσοκομείο θα διπλασίαζαν τις επεμβάσεις...

Ο επίλογος όσων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι γενικά, μαζί με τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας και τους επιστήμονες που διαπιστώνουν το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην υγεία πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια ποιες τομές πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και να παλέψουν για αυτό. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι απαραβίαστες οι αρχές των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, το ικανοποιητικό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και η τιμή μηδέν την ώρα της συναλλαγής.

Τα περιθώρια στενεύουν και "ήρθε η ώρα της δράσης". Αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών είναι δική της επιλογή.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Οι καρδιοχειρουργικές μονάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας και είναι... καταδικασμένες να ακολουθούν την πορεία του. Κάθε λοιπόν αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα ακολουθείται και απ' τη βελτίωση των καρδιοχειρουργικών κλινικών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ