Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν αποτελεσματική εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών

Μια νέα εξόρμηση προετοιμάζει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει το ογκούμενο συνεχώς κίνημα ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", με το οποίο προωθούνται οι αναγκαστικές συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας.Ηδη, προωθείται η διαφημιστική καμπάνια με κόστος 400 εκατομμύρια.

Πολλοί δημοσιογράφοι και μελετητές έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της προωθούμενης ρύθμισης. Τα επιχειρήματα των στελεχών της κυβέρνησης είναι σχεδόν αναμενόμενα.

Παλιό το φρούτο

Α. "Κορυφαία μεταρρύθμιση από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο". "Ιστορικό γεγονός".

Εύσχημα και συνειδητά αποσιωπούν ότι κάθε νέα τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου την ονομάζουν κορυφαία και ιστορικό γεγονός, για να την πετάξουν μετά από λίγο στο καλάθι των αχρήστων και να προωθήσουν ένα ακόμη πιο συντηρητικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πλαίσιο για τα Συμβούλια Περιοχής, που σήμερα δηλώνουν ότι "παρουσιάζει αρκετά συμπτώματα προχειρότητας και υπονομεύει την τελεσφόρηση των στόχων...".

Και, το κυριότερο, αποσιωπούν ότι οι κατευθύνσεις αυτές, που σήμερα στη χώρα μας παίρνουν έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα, χαράχτηκαν από την άρχουσα τάξη σε όλη την Ευρώπη και προωθήθηκαν πολλά χρόνια πριν στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Β. Με κυνισμό, αναφέρονται στις κοινότητες και τους δήμους μόνο και αποκλειστικά σαν διοικητικούς μηχανισμούς. Μιλούν για διοικητική μεταρρύθμιση γιατί, όχι μόνο δε θέλουν να μιλήσουν για αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και δεν μπορούν. Η πολιτική κατεύθυνσή τους είναι να περιορίσουν παραπέρα το όποιο αναπτυξιακό περιεχόμενο έχει απομείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν ανέχονται ούτε να ακούσουν για διεκδικητικό περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για δράση της πλάι στον εργαζόμενο, τον παραγωγό. Θέλουν τους αιρετούς εκτελεστικά όργανα εφαρμογής της πιο αντιλαϊκής πολιτικής και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χειροκροτητές και προωθητές αυτής της πολιτικής. Θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από προτάσεις και δράση στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή τους, γιατί ξέρουν ότι αυτή θα ήταν ενάντια στις επιλογές τους.

Δέσμιοι της εξάρτησης

Γ. Υποστηρίζουν ότι οι νέοι διοικητικοί μηχανισμοί θα είναι αποτελεσματικοί και βιώσιμοι. Δεν εξηγούν για ποια αποτελεσματικότητα μιλούν, γιατί εκείνο που προωθούν είναι μηχανισμοί αποτελεσματικής εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι για την καθυστέρηση της υπαίθρου, για την ερήμωσή της, δε φταίει η δήθεν έλλειψη διοικητικών μηχανισμών. Φταίει η ίδια η εφαρμοζόμενη πολιτική, που, όχι μόνο αναπαράγει, αλλά και οξύνει την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορούν να απαντήσουν στο γιατί δεν εφαρμόζουν μια πολιτική ανάπτυξης της περιφέρειας που μπορεί να οδηγήσει και σε συνενώσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Η αδυναμία τους είναι ότι δε θέλουν, αλλά και δεν μπορούν, αφού βρίσκονται δέσμιοι της εξάρτησής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα υπερεθνικά όργανά της.

Μιλούν για βιωσιμότητα και προωθούν μηχανισμούς που εφαρμόζουν τις οδηγίες και εντολές για ιδιωτικοποίηση και πρόσθετη φορολογία, δηλαδή για βιωσιμότητα, όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά επιχειρήσεων που θα λειτουργούν με βάση το κέρδος σε βάρος των δημοτών.

Αυξανόμενος συγκεντρωτισμός

Δ. Είναι γνωστό απ' όλους τους αιρετούς και έχει διακηρυχτεί απ' όλα τα στελέχη της κυβέρνησης ότι:

- Το σχέδιο αυτό είναι εξειδίκευση και υλοποίηση οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

- Ο λεγόμενος διάλογος είναι ψεύτικος, αφού δεν πρέπει να υπάρξει κατά την κυβέρνηση διέξοδος διαφυγής από το σχέδιο αυτό.

Μέσα στους νέους μηχανισμούς, η αντιπροσώπευση των σημερινών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δε θα εκφράζει αναλογικά και αντιπροσωπευτικά τη θέληση των κατοίκων. Και έρχεται σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα, για το ΠΑΣΟΚ, να προωθεί για ανάδειξη αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι απλά κομματικούς, αλλά πιστούς στη συγκεκριμένη διαχείριση των επιλογών αυτών.

Ε. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, που αποδεικνύουν ότι όλο αυτό το εγχείρημα δε στηρίζεται σε κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, αναπτυξιακά. Γίνονται παρεμβάσεις βουλευτών, στελεχών και κομματαρχών της κυβέρνησης, για να γίνει εδώ ή εκεί η έδρα, για εξαιρέσεις, για ένταξη στη μία ή στην άλλη ενότητα κλπ., για την εξασφάλιση μικροπολιτικών συμφερόντων. Η ίδια η προώθηση του σχεδίου, από την αρχή, αναδεικνύει το αντιαναπτυξιακό περιεχόμενό του.

ΣΤ. Η προώθηση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", πρέπει να ιδωθεί, όχι αποσπασματικά, αλλά αδιάσπαστα συνδεδεμένο με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης:

Αυταρχισμός στην επιβολή μέτρων και κατευθύνσεων.

Αυξανόμενος συγκεντρωτισμός της κεντρικής εξουσίας στον έλεγχο της δράσης των αιρετών οργάνων.

Συνολική αντιπαράθεση

Γίνεται φανερό ότι η αντίθεση στο σχέδιο "Καποδίστριας" πρέπει να εκφραστεί με αντιπαράθεση στον αυταρχισμό, με την πιο πλατιά ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου.

Απέναντι στο συγκεντρωτισμό πρέπει να τεθεί η θέληση των κατοίκων, που μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και μια άλλη πρόταση ανάπτυξης της χώρας.

Να απαιτηθεί η εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα βοηθά την αναζωογόνηση της υπαίθρου οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Μιας πολιτικής, που θα βασίζεται στην αναγκαστική εφαρμογή κινήτρων και κριτηρίων:

Αναπτυξιακών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

Κοινωνικών για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων.Οικονομικών για τη σχεδίαση, χρονικά και ποσοστικά, των αναγκαίων επενδύσεων στην περιοχή.

Μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει και σε συνενώσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η αναγκαιότητα μετώπου πάλης, για να ματαιωθεί η προώθηση αυτού του σχεδίου, αλλά και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που έχει ανάγκη η χώρα, μακριά και έξω από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.

Σταύρος ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αποκέντρωση» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής(2005-09-22 00:00:00.0)
σπ(1998-01-18 00:00:00.0)
ΠΡΟΚΛΗΣΗ στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον(1997-11-06 00:00:00.0)
Βιάζονται να... εξοπλίσουν τους νέους ΟΤΑ(1997-10-30 00:00:00.0)
Ο λαός δε θα δεχτεί ποτέ αυτό το έκτρωμα(1997-10-07 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της προσωρινής Πανελλήνιας Συντονιστικής(1997-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ