Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες ν' αναπτυχθεί

Λένε ότι μετά το '45 η Ελλάδα είχε τις καταστροφές από τον πόλεμο. Αλλά ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που είχε καταστροφές από τον πόλεμο; Οι χώρες που έγιναν σοσιαλιστικές, μετά την απελευθέρωση, αυτές και αν είχαν καταστροφές! Αλλά όλοι παραδέχονται ότι έγινε εκβιομηχάνιση σ' αυτές τις χώρες. Είχαν Σχέδιο Μάρσαλ αυτές οι χώρες; Είχαν αμερικάνικα κεφάλαια αυτές οι χώρες; Είχε η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία; Η Σοβιετική Ενωση ήταν πλήρως κατεστραμμένη. Οτι έγινε εκβιομηχάνιση δεν το αρνείται κανείς. Οτι αναπτύχθηκε η αγροτική οικονομία δεν το αρνείται κανείς. Είχαν την αμερικάνικη βοήθεια; Οχι μόνο δεν είχαν την αμερικάνικη βοήθεια, αλλά είχαν την αμερικάνικη επίθεση. Αλλες χώρες πιο υποανάπτυκτες, επίσης, στάθηκαν στα πόδια τους. Η Κούβα σήμερα, που βρίσκεται σε πλήρη αποκλεισμό, χωρίς να υπάρχει σοσιαλιστικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει Σοβιετική Ενωση, πώς κρατάει στα πόδια της; Εγώ δε λέω να μείνει μόνη της η Ελλάδα. Αλλά θέλω να πω, ότι η λογική που επικράτησε μετά το '45 είναι "μπείτε σκύλοι αλέστε"! Δώστε τα πάντα στο ξένο κεφάλαιο και μετατρέψτε την Ελλάδα σε παράρτημα των αμερικανικών, των αγγλικών, γαλλικών, των γερμανικών πολυεθνικών γιατί δεν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας! Ολα ήταν δικαιολόγηση για να παραδοθεί η Ελλάδα και στο εγχώριο και στο ξένο κεφάλαιο.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Εχει αγροτική οικονομία, έχει τομείς της βιομηχανίας, φυσικό πλούτο, μεταλλουργία, που, αν θέλετε, η μεταλλουργία στην Ελλάδα μπορούσε να γίνει βάση για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας. Αλλά δε μας άφησαν. Ηρθαν εδώ τα ξένα κεφάλαια και αποφάσισαν τι θ' αναπτυχθεί, πώς θ' αναπτυχθεί. Σε ποιους τομείς. Και βεβαίως η ανάπτυξη ήταν κοντόφθαλμη στην Ελλάδα. Είχαμε μια άνοδο, είχαμε μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά τι ανάπτυξη είχαμε στη δεκαετία του '60 και του '50 με ένα εκατομμύριο μετανάστες; Τέτοια ανάπτυξη! Ομως σε άλλες χώρες, σοσιαλιστικές, υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών, δούλευαν οι συνταξιούχοι, εθελοντικά! Η ανάπτυξη ήταν πάντα τι καθόριζε η πλουτοκρατία του τόπου μας και το ξένο κεφάλαιο.

Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις

Ποια είναι η δική μας θέση: Εμείς λέμε ότι μια χώρα, είτε ανήκει σ' ένα διεθνή Οργανισμό όπως είναι η ΕΕ, είτε γενικά συμμετέχει ενεργητικά στη διαδικασία διεθνοποίησης, δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν, πριν απ' όλα, δεν κινητοποιήσει και τις δικές της δυνάμεις, το δικό της οικονομικό δυναμικό, είτε έχει σχέση με τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, την αγροτική οικονομία. Και βεβαίως, όταν λέμε να αναπτύξει, εννοούμε να διευθύνει όλη αυτή την πορεία ο λαός και να ανήκουν τα αποτελέσματα της ανάπτυξης στο λαό. Δεν μπορεί μια χώρα να σταθεί, αν αναπτύσσει μόνο ορισμένους τομείς και τελικά αν λειτουργεί μόνο και μόνο για να δίνει φτηνά προϊόντα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και αυτές να κάνουν την Ελλάδα χώρα εξαγωγής. Ξέρετε τι κάνουν οι ξένοι; Παίρνουν από δω την πρώτη ύλη ή τη μισοεπεξεργασμένη, κατασκευάζουν στα δικά τους εδάφη βιομηχανικά προϊόντα και μετά μας πουλάνε διπλά και τριπλά, δηλαδή τα προϊόντα που εμείς σε ένα μέρος κατασκευάσαμε! Οτι τα ελληνικά προϊόντα κοστίζουν πιο ακριβά από τα ξένα είναι παραμύθια.Το πρώτο πράγμα που λέμε εμείς σαν Κόμμα, είναι ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σταθεί σαν παράρτημα των πολυεθνικών. Θα πείτε, γιατί γίνεται αυτό; Δεν είναι μόνο οι ξένοι που μας το επιβάλλουν, αλλά είναι και ηκυρίαρχη τάξη της χώρας μας και το μεγάλο κεφάλαιο που έχει συνδέσει τα συμφέροντά του με τους ξένους.Π. χ. στην Ελλάδα, τη φτωχή όπως λένε, που δεν μπορεί τάχα να σταθεί μόνη της, έχουμε Ελληνες επιχειρηματίες που είναι μέσα στη λίστα των 50 - 60 και 100 μεγαλύτερων επιχειρηματιών του κόσμου. Αυτοί οι Αγγελοπουλαίοι, που κλείνουν τη "Χαλυβουργική", έχουν επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν επιχειρήσεις στις μητροπόλεις των καπιταλιστικών χωρών. Πώς γίνεται αυτό; Οι Ελληνες εφοπλιστές και το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι στις πρώτες θέσεις, τρίτη ή τέταρτη είναι η Ελλάδα! Μάλιστα στη δύναμη δεν υπολογίζονται τα πλοία με ξένη σημαία! Είναι μεγάλη παγκόσμια δύναμη στο χώρο των εφοπλιστών. Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος. Συσσωρεύεται. Πάρτε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που γίνονται. Πού βρίσκονται τόσα λεφτά και αγοράζει ο ένας την επιχείρηση του άλλου; Η ΦΑΓΕ λέγεται ότι αγοράζει τον ΜΙΜΙΚΟ, αγοράζει επιχείρηση κρουασάν. Πού βρίσκονται αυτά τα λεφτά; Η Ελλάδα φτωχή, ο λαός φτωχός, αλλά οι επιχειρηματίες πλούσιοι. Σημαίνει ότι βγαίνει χρήμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν πόροι στην Ελλάδα. Μια επιχείρηση που κλείνει, σημαίνει ότι τα κέρδη συγκεντρώνονται σε λιγότερους. Δεν είναι φτωχή η Ελλάδα, τη ληστεύουνε.

Η άποψη που λέει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρά να υποτάσσεται στους διεθνείς Οργανισμούς, είναι μια θέση που συμφέρει την πλουτοκρατία του τόπου μας. Οντως, η πλουτοκρατία του τόπου μας δεν μπορεί να κάνει χωρίς την ΕΕ, τους διεθνείς Οργανισμούς, γιατί θέλει την πολιτική τους στήριξη. Εχει και πολιτικά και οικονομικά οφέλη.Η δική μας θέση είναι η εξής: Η Ελλάδα μπορούσε να σταθεί και έπρεπε να σταθεί και έξω, χωρίς να μπει στην ΕΕ. Καθαρά πράγματα. Οταν εμείς λέγαμε "όχι "στην ΕΕ, δεν υπήρχε η σημερινή κατάσταση, υπήρχαν οι σοσιαλιστικές χώρες, υπήρχαν οι αδέσμευτες χώρες, υπήρχε ένας ολόκληρος κόσμος που μπορούσαμε να ζήσουμε σε συνεργασία μαζί τους. Σοσιαλιστική δε θα ήταν η Ελλάδα, αλλά μπορούσε να έχει αλισβερίσια. Τότε έλεγαν όχι. Σήμερα λένε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας, γιατί δεν υπάρχουν οι σοσιαλιστικές χώρες! Τότε που υπήρχαν τι λέγανε; Λέγανε να μπούμε. Η ουσία είναι διαφορετική. Δεν έπρεπε καν να μπει η Ελλάδα. Αν η Ελλάδα είχε αναπτυχθεί, με τις δυνατότητες που υπήρχαν, ήδη θα άντεχε πολύ καλύτερα σήμερα τη διεθνή κρίση. Θα είχε βιομηχανία, αγροτική οικονομία. Αφού τα λήστεψαν όλα, παραδέρνει και σε μεγαλύτερες δυσκολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ